Calvarul locuitorilor din Bariera Vâlcii din Craiova. Cartierul în care nu poți usca rufe sau spăla mașini

Publicat: 23 02. 2024, 17:05

Locuitorii din cartierul Bariera Vâlcii din Craiova sunt nevoiți să trăiască într-un nor de cenușă și zgură adusă de vânt de la haldele de depozitare ale termocentralei Ișalnița, de vizavi de case. Este un loc în care nu are rost să speli mașina și imposibil să usuci rufele la soare. Despre efectele dezastruoase asupra sănătății publice pe termen lung, nu mai vorbim. Calvarul va continua cel puțin încă doi ani, până la modernizarea centralei.

Locuitorii Bariera Vâlcii sunt disperați din cauza cenușii și zgurii depozitate de la termocentrale. Nu pot spăla o mașină că imediat cenușa se depune, nu pot lăsa rufele afară pentru că se înnegresc instantaneu. Și mai grav este însă faptul că mulți locuitori s-au îmbolnăvit și medicii recunosc că pot capătă diverse afecțiuni din cauza poluării excesive.

„Abia mai putem respira din cauza cenușii”

Constanța Negoescu locuiește în prima casa de lângă complexul Energetic. Femeia a ajuns să nu mai iasă din casa din cauza cenușii.

Foarte greu, foarte greu și cu spălatul rufelor avem probleme  ca dacă le întindem afara avem probleme, plus cu sănătatea, foarte prost, m-am îmbolnăvit și cred ca din cauza asta ca in același timp s au îmbolnăvit și toți vecinii mei s au îmbolnăvit de cancer, spune femeia.

Viață ca în mină

Și în situația femeii sunt mii de persoane care locuiesc în acest cartier și care au de suferit din cauza acestei poluări, chiar silicoză. Medicii spun că oamenii se pot îmbolnăvi foarte ușor din cauza acestei poluări.

Încă doi ani de coșmar

Conducerea Complexului recunoaște ca instalația este veche și nu sunt fonduri pentru a o schimba.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj au făcut în ultimii ani zeci de controale și au sancționat conducerea Complexului Energetic Termocentrale Craiova. Ultima amendă a fost de 15.000 de lei.

Abia peste doi ani lucrurile se vor schimba aici atunci când instalația va funcționa cu gaze naturale și nu cu cărbune, ca în prezent.

Citiți și: Ministerul Energiei anunță semnarea unui contract de peste 250 de milioane de euro, pentru finanțarea centralei pe gaz de la Ișalnița