Câți oameni trăiesc, de fapt, în satul care la ultimul RECENSĂMÂNT a raportat 0 locuitori. „Eu nu aş putea la oraş, mai bine la ţară, aer curat”

Publicat: 11 07. 2023, 22:05
Câți oameni trăiesc, de fapt, în satul care la ultimul recensământ a raportat 0 locuitori. „Eu nu aş putea la oraş, mai bine la ţară, iarbă verde, aer curat” / Sursa FOTO: Youtube

Într-o comună din Transilvania întânim o situație inedită. Deși la ultimul recensământ în acte au apărut 0 locuitori, în realitate acolo sunt gospodării.

Comuna Șpring, din județul Alba, este locul în care timpul parcă a stat în loc.

Explicațiile primarului Iulia Stănilă

Pe ulițele pustii, o mână de oameni. În actele trimise la „centru”, după ultimul recensământ, 0 locuitori. O situație inediată, ce poate părea chiar ciudată, dar pe undeva întâlnită în satele transilvănene.

Iulia Stănilă, primarul comunei Șpring, explică situația:

Au rămas doar patru case, după cum bine se poate vedea, dar cu celelalte sate ale comunei Şpring nu am avut această problemă.

Acest motiv se datorează faptului că dumnealor au domiciliul în satul Şpring şi acolo au fost recenzaţi, dar, de fapt, ei aici locuiesc pentru că aici îşi au şi animalele. Mai sunt încă patru case, dintre care trei populate”.

Într-adevăr, aici, oamenii sunt în strânsă legătură cu natura și animalele pe care le cresc, iar acesta este și motivul pentru care au refuzat, de-a lungul anilor să părăsească satul plecând la oraș.

Pe buletin, practic nu-i nimeni aici, dar fiindcă avem animalele, suntem câţiva aici”, spune o săteancă. „Eu nu aş putea să trăiesc la oraş. Mai bine la ţară, iarbă verde, aer curat, animale”, o completează altcineva.

Cândva, în Șpring trăiau 21 de familii, dar azi au mai rămas doar câțiva bătrâni.

Nu mai vin oameni la sat… Nu mai vin… e de lucru. Vin în vizită, ne caută, dar atât. Poate şi condiţiile, ca să zic aşa, ar fi drumul… în special ar trebui să fie pasionaţi de animale”, spun acești oameni care au văzut atâtea.

Autoritățile din județul Alba încearcă, prin programul Tânărul Fermier, să-i convingă pe tineri să nu se mute din localitatea natală. Programul Apia, destinat celor care vor să lucreze un teren agricol, poate fi salvarea, spun sătenii.

Fondurile venite de la UE prin Apia pot să vă spun că tocmai s-a finalizat depunerea cererilor şi avem undeva în jur de 21.000 de cereri ceea ce nu este puţin, pe 21 de mii de hectare în judeţul Alba”, a precizat Nicolae Albu, prefectul județului Alba, citat de Antena 1.