COVID-19. Ce spun farmaciștii despre măștile de protecție, acum, înainte ca ele să devină obligatorii în spații publice

Publicat: 14 05. 2020, 13:14
Actualizat: 06 04. 2021, 23:48
ALERTĂ. Au fost raportate noi tipuri de măşti periculoase. Acestea provin toate din China / Sursă Foto: Pixabay

Distribuitorii şi retailerii farmaceutici din România spun că sunt pregătiţi să asigure necesarul de măşti şi materiale de protecţie pentru populaţie, după 15 mai, în contextul noilor măsuri de protecţie obligatorii în spaţiile publice din cauza epidemiei cu noul coronavirus.

O preocupare permanentă de la începutul pandemiei COVID-19 rămâne identificarea unor parteneri, inclusiv din rândul companiilor româneşti care şi-au dezvoltat capacităţi de producţie în acest segment, care să poată furniza echipamente şi produse conforme cu standardele în vigoare.

Apreciem dialogul constant cu autorităţile din această perioadă cu scopul de a pune la dispoziţia populaţiei produse sanitare de protecţie pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 la preţuri competitive. Având în vedere că acestea vor fi utilizate pentru o perioadă lungă de timp, asigurarea accesului populaţiei este o prioritate pentru membrii ADRFR”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România

Cât ar putea costa o mască împotriva COVID-19

Președintele României a anunțat încă de la sfârșitul lunii aprilie că  după ieșirea din starea de urgență, începând cu data de 15 mai, cetățenii vor fi obligați să poarte mască în spațiile publice închise.

Atât OMS, cât și Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din SUA recomandă purtarea măștilor de întreaga populație și spun că o barieră fizică este mai bună decât niciuna, pentru că oprește chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat că România va reuși să producă un milion de măști pe zi până în data de 15 mai prin companiile Taparo și Romarm, iar acestea vor costa 2 lei, la care se va adăuga TVA.

În mod normal, măștile de unică folosință trebuie aruncate după o singură utilzare. Potrivit unui document al Centrului European pentru Prevenția Bolilor și Control (ECDC) din cauza stocurilor limitate,  se pot utiliza o serie de metode pentru sterilizarea acestora. Atenție, însă, reutilizarea unei măști va fi pe o perioadă determinată de timp.