Elevii și studenții mai au doar câteva zile să depună actele pentru pensiile de urmaș, altfel rămân fără bani. Care sunt termenele-limită

Publicat: 20 09. 2021, 13:25

Casa Națională de Pensii Publice anunță elevii și studenții urmași că, dacă vor să beneficieze de drepturile de pensie, trebuie să depună cât mai repede actele necesare la dosar.

Elevii urmaşi care au împlinit vârsta de 16 ani au obligația să prezinte, până la data de 25 septembrie 2021, adeverința din care să rezulte că, în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

Reguli pentru studenți

„În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2021 se reține de la plată”, a transmis CNPP.

Și studenții urmași, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, după caz:

  • să depună la sediul caselor teritoriale de pensii, până la data de 25 septembrie 2021, o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilo;
  • să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2021 – adeverința în original sau copie/electronic din care să rezulte că, în anul universitar în curs, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii;
  • să depună adeverința în original la sediul casei teritoriale de pensii – până la data de 25 decembrie 2021.

Potrivit CNPP, în cazul nerespectării condițiilor menționate, drepturile de pensie de urmaș ale studenților se rețin la plată după cum urmează:

  • drepturile aferente lunii octombrie, dacă beneficiarii pensiei de urmaș nu au depus declarația pe propria răspundere la sediul casei teritoriale de pensii, până la data de 25 septembrie 2021;
  • drepturile aferente lunii noiembrie, dacă adeverința prin care se face dovada continuării studiilor nu a fost depusă/transmisă electronic la casa de pensii până la data de 25 octombrie a anului în curs.

„Plata pensiei de urmaș se suspendă începând cu luna ianuarie 2022, dacă studenții urmași care au transmis adeverința în copie sau în format electronic nu au depus și originalul adeverinței până la data de 25 decembrie 2021”, a transmis CNPP.

Cât e pensia medie de urmaș

În formularul pe care trebuie să îl transmită, beneficiarii sunt înștiințați că falsul în declaraţii –  conform prevederilor art. 326 Cod Penal, „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe – se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Conform celor mai recente statistici ale CNPP, pentru august 2021, numărul beneficiarilor pensiilor de urmaș era de peste 466.000, iar pensia medie era de 833 de lei.

De menționat că pensia de urmaş se cuvine atât copiilor, cât şi sotului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.