Paul Anghel, director general ANPC, trage cu semnal de alarmă privind coloranții folosiți în unele sucuri: „Acest produs poate afecta negativ activitatea copiilor și atentia acestora”

Publicat: 24 07. 2022, 15:24
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană a Autorității Naționale pentru Protecția Consimatorilor (ANPC), avertizează, printr-o postare pe contul de Facebook, despre riscul pentru sănătatea consumatorilor, mai ales a copiilor, a unor coloranți aflați în unele băuturi răcoritoare comercializate în România.

Oficialul ANPC a publicat avertismentul, alături de câteva fotografii relevante, duminică, zi în care este în vigoare în mare parte din țară un cod portocaliu de caniculă, care predispune la un consum mai ridicat de lichide.

„Acest produs poate afecta negativ activitatea copiilor și atentia acestora”, a scris Paul Anghel, detaliind cei șase coloranți considerați cu risc:

  • E110 –galben portocaliu
  • E 104 – galben de chinolina E122- carmoizina
  • E 129- roșu allura
  • E102 tartrazina
  • E 124 – roșu ponceau 4R

„De menționat că în mai multe țări din lume  colorantul E 102 este interzis (SUA, Austria, Norvegia), pentru efectele sale nocive asupra sănătății. A fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului”, a scris Paul Anghel.

Directorul general al ANPC precizează că oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că acest colorant afectează ficatul, poate provoca tumori (cancer) și probleme grave ale celulei hepatice.

„De asemenea, E 102 este suspectat că ar provoca hiperactivitate și astm la copii.  Alte efecte secundare ar fi tulburările de vedere și insomniile, depresiile, rinitele, oboseala, migrenele. Recomandarea oamenilor de știință este să evităm acest aditiv E 102, mai ales pentru copii și persoanele astmatice”, a conchis oficialul ANPC.

Recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei

Autoritățile recomandă consumul de lichide în aceste zile fierbinți. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu ce vizează un val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat, duminică, în 16 județe din sudul țării, cu temperaturi maxime ce pot ajunge la 41 de grade, iar avertizările se vor extinde.

CNSU a transmis vineri mai multe sfaturi populației:

– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);

– Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

– Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

– Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

– Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

– Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

– Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

– Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

– Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

–Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

– Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.