PENSII. Cum se calculează pensia militarilor. Se adaugă sau nu vechimea și sporurile?

Publicat: 18 06. 2020, 12:58
Actualizat: 18 06. 2020, 12:59
PENSII. Cum se calculează pensia militarilor. Se adaugă sau nu vechimea și sporurile?

Anul trecut, 64.303 români au primit pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială a MApN, pensiile de serviciu din Apărare costând statul peste 3 miliarde de lei.

Potrivit informațiilor primite de la de la Casa de Pensii Sectorială a MApN, pensia de serviciu medie din Apărare a ajuns la circa 3.915 lei brut în 2019, informează economica.net.

Pensiile de serviciu din Apărare au fost plătite de Casa de Pensii Sectorială a MApN în baza prevederilor Legii nr. 223 din 2015, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 303 din 2004 republicată – cu modificările și completările ulterioare – și ale Legii nr. 223 din 2007, cu modificările și completările ulterioare, au mai transmis reprezentanții instituției.

Cum se calculează pensia militarilor. Algoritmul prin care se stabilește valoarea pensiei de serviciu

Există, firește, un altgoritm prin care este stabilită valoare pensiei de serviciu pentru limită de vârstă pe care o primesc fostele cadre militare.

Dacă vechimea acumulată este de cel puțin 25 de ani, cuantumul pensiei militare de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul prevăzută la articolul 28. Pentru o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.

”Modul de stabilire a cuantumurilor pensiilor de serviciu pentru limită de vârstă acordate persoanelor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională este reglementat de prevederile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul pensiei militare de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul prevăzută la articolul 28, pentru o vechime cumulată de cel puţin 25 de ani”, precizează reprezentanții Casei de Pensii a MApN.

Cum se calculează pensia militarilor. Se acordă și un spor de 3%, 6% sau 9%, în funcție de…

Potrivit sursei citate mai sus, recalcularea sau actualizarea pensiei militare includ și sporurile, dar numai în funcție de tranșele de vechime a contribuției la Fondul pentru pensie suplimentară sau contribuția individuală la buget.

”De asemenea, la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de 3%, 6%, 9%, în funcţie de tranşele de vechime a contribuţiei la Fondul pentru pensie suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget, conform dispoziţiilor articolului 108 din acelaşi act normativ. Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului, potrivit art. 28, alineatul 1. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea cumulată de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul. Pentru o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din această vechime”, au transmis reprezentanții Casei de Pensii a MApN.