Se scumpește pâinea! Cât vor plăti românii pe o franzelă / Producătorii dau vina pe scumpirea materiei prime

Se scumpește pâinea! Cât vor plăti românii pe o franzelă / Producătorii dau vina pe scumpirea materiei prime
Sursa FOTO: captură video - Antena 3
Publicat: 10/03/2021, 12:25

Se scumpește pâinea! Sub pretextul că s-a scumpit materia primă, adică făina, producătorii anunță că ridică prețul la pâine. Totul pornește de la proasta recoltă de grâu înregistrată în 2020, spun firmele din panificație. Astfel,  o franzelă ar ajunge să coste și 1,5 lei în magazine!

Se scumpește pâinea! Franzela pleacă din fabrică la prețul de 0,95 lei

Franzela de 300 de grame, cea mai vândută pâine în România, costă în prezent undeva între 1,2 și 1,3 lei. O dată cu noile scumpiri, ea va ajunge să coste între 1,4 și 1,5 lei, spun producătorii din panificație. Scumpirea, rezultată în urma majorărilor de preț la materia primă, făina.

„În acest moment, prețul fabricii angro este între 0,95 și 1 leu, franzela fresh, de 300 de grame, neambalată. Ca și estimare, va ajunge undeva la 1,10 lei-1,20 lei prețul angro al fabricii de pâine. Astfel, pe raft va fi 1,40-1,50 lei. Acest lucru se va întâmpla foarte rapid, că deja materiile prime sunt în creștere. Ca să ne asigurăm o rentabilitate minimă, va trebui să umblăm puțin la preț în sens crescător. În bugetul unei familii nu cred ca e atat de mult. Este o sumă, dar cred că se poate depăși momentul”, afirmă Bogdan Iosif, administrator la o fabrică de pâine din Prahova.

Mai mult, producătorii spun că și celelalte materii prime au înregistrat creșteri substanțiale de prețuri: drojdia a urcat cu 20%, iar uleiul de palmier, cu 50%. În plus, în 2021, au fost scumpiri și la energia electrică, gazele naturale și combustibili (motorină, benzină).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase