TRANSFORMARE. Sectorul 2 al Capitalei va căpăta o înfățișare modernă prin noul Plan Urbanistic Coordonator: ”Trebuie să asigurăm o dezvoltare adaptată anului 2020!”

Publicat: 03 06. 2020, 23:15
Actualizat: 03 06. 2020, 23:16
Sectorul 2 al Capitalei se transformă prin noul PUZ

Primăria Capitalei a organizat miercuri o dezbatere publică cu privire la Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 2. Documentul are menirea să stabilească ce se poate construi pe fiecare sector de teren din această zonă administrativă, iar realizarea acestui PUZ  fost inițiată de Primăria Sector 2.

Prin Planul Urbanistic al Sectorului 2 ar urma să fie reamenajate peste 30 de hectare de teren de pe malul Lacurilor Colentina, Tei, Plumbuita și Fundeni, dar și de la parcul de lângă Arena Națională. Printre zonele-cheie se numără zona clubului Bamboo, fosta bază sportivă a RADET de pe Calea Floreasca, zona fostelor pepiniere din Petricani, dar și Insula Tibiscum de pe Lacul Fundeni.  Reprezentantul elaboratorului PUZ-ului, Alexandru Moldoveanu, a prezentat avantajele acestui PUZ și a arătat că suprafața spațiilor verzi va crește, iar locuitorii din Sectorul 2 vor avea locuințe moderne și spații de birouri în apropiere de casă.

Proiectul nu vine pe un teren virgin și doar pe baza PUG. Au trecut 20 de ani de la aprobarea PUG-ului, iar între anul 2003 și sfârșitul anului 2015 și-a produs efectele PUZ-ul Sectorului 2, o documentație care a modificat foarte mult zonele funcționale din PUG, inclusiv spații de tip V au fost prevăzute construibile. În baza acestui PUZ s-au dat foarte multe autorizații de construire, executate mai mult sau mai puțin integral. Ca și în restul Bucureștiului, în condițiile în care avem un PUG atât de depășit, au fost aprobate foarte multe documentații de urbanism care au schimbat țesutul orașului”, a susținut Alexandru Moldoveanu. Acesta a adăugat că ”Noi trebuie să asigurăm o bază de dezvoltare urbanistică, care este o bază de dezvoltare economică și socială, adaptată anului 2020. S-a folosit foarte des termenul densificare care este probabil o proastă înțelegere, o greșită folosire a noțiunii de refuncționalizare. PUZ Sector 2 nu densifică, ci refuncționalizează. În ultimii 20 de ani, populația Sectorului 2 a scăzut cu 21.000 locuitori”.

Practic, prin noul PUZ se oferă zone noi de servicii și birouri și zone noi de locuit, locuințe moderne, sigure din punct de vedere seismic. ”În ceea ce privește spațiile verzi, multe dintre criticile aduse, pleacă de la o interpretare fragmentară și eronată a informațiilor din documentație. Se iau informații punctuale, care se scot din context, apoi se compară între ele din categorii diferite. S-a comparat suprafața din inventarul spațiilor verzi din 2012, 444 ha, nu cu inventarul spațiilor verzi actual, ci cu suprafața de tip V, care sunt 422 de ha. Dacă comparăm cele două informații lipsesc 22 ha, dar ce nu iau în seamă este că nu reglementează zona protejată a sectorului 2, care face obiectul altei documentații specifice aflate la PMB. Dacă adunăm și zona protejată, avem 453 ha, deci în plus. Există o creștere de spații verzi de 37 ha”, a mai declarat reprezentantul elaboratorului PUZ-ului, invalidând astfel anumite contestații.