Ana Maria Popescu aduce prima medalie pentru România la Jocurile Olimpice 2020. Românca a câștigat argintul la spadă

Publicat: 24 07. 2021, 15:35
Actualizat: 24 07. 2021, 15:40
Sursa foto: Profimedia

Ana Maria Popescu a câștigat medalia de argint în proba de spadă feminin la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Aceasta este prima medalie obținută de România la această ediție a Jocurilor Olimpice, informează Pro Sport.

Reprezentanta României a pierdut cu o tușă de aur dată de chinezoaina Yiwen Sun (scor final 10-11).

Finala la spadă feminin a fost una echilibrată, dar a avut accente dramatice pe final. Niciuna dintre sportive nu s-a distanțat la mai mult de o tușă. Ana Maria Popescu a intrat în ultimele 3 minute cu avantaj, la 7-6. Cu toate acestea, ea a decis să riște cu 12 secunde înainte de final, iar chinezoaica a profitat, trecând în avantaj.

Ana Maria a rămas în atac și a restabilit egalitatea cu mai puțin de 4 secunde înainte de final.

S-a ajuns la momentul „tușei de aur”. Ana Maria Popescu a avut prioritate, dar era greu de crezut că minutul suplimentar se va încheia fără tușă dată. Un vârf de spadă a decis până la urmă finala olimpică, iar aurul a ajuns la Yiwen Sun.

Ana Maria Popescu a ajuns în finală după ce a trecut de Katrina Lehis

Sportiva din România a ajuns în finala olimpică după un meci de foarte bună calitate împotriva Katrinei Lehis din Estonia. Ea a câștigat cu 15-11 în fața sportivei din Estonia. Ana Maria nu a avut prea mari dificultăți în semifinala cu Lehis, desprinzându-se în repreza a doua, 7-4, scor la care a pus-o sub mare presiune pe adversară.

În drumul spre semifinale, sportiva din România le-a învins pe Kria Tikanah Abdul Rahman din Singapore, scor 15-10, Sera Song (Coreea de Sud) cu 15-6 și Julia Beljajeva (Estonia) cu 15-8. Ana Maria Popescu a avut controlul în toate aceste asalturi.

De altfel, Popescu a făcut un turneu olimpic de excepție. Până la Tokyo, ea mai câștigase argintul la individual în 2008 (Beijing) și aur cu echipa la Rio de Janeiro, în 2016.