Directorul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, demis pentru o glumă făcută în urmă cu 23 de ani

Directorul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, demis pentru o glumă făcută în urmă cu 23 de ani
Foto: Shutterstock
Publicat: 22/07/2021, 13:55
Actualizat: 22/07/2021, 13:58

Kentaro Kobayashi, directorul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, a fost demis pentru o glumă pe care a făcut-o acum 23 de ani. Decizia a fost luată cu doar o zi înainte ca evenimentul să înceapă, informează BBC.

Imaginile în care Kentaro Kobayashi pare să facă glume despre Holocaust au apărut recent. „Hai să jucăm Holocaust”, spunea el în sceneta care a avut loc acum 23 de ani.

În ciuda faptului că au trecut atâția ani, organizatorii Jocurilor Olimpice nu au trecut cu vederea modul în care Kentaro Kobayashi a reacționat și l-au concediat.

„Am aflat că, într-un spectacol artistic trecut, Kentaro Kobayashi a folosit un limbaj batjocoritor despre un fapt istoric tragic. Comitetul de organizare a decis să îl îndepărteze pe domnul Kobayashi din funcţia sa”, a declarat preşedintele Tokyo-2020, Seiko Hashimoto.

Primul ministru japonez Yoshihide Suga a descris comentariile ca fiind „scandaloase și inacceptabile”, în timp ce rabinul Abraham Cooper, decan asociat al Simon Wiesenthal Center, a spus: „Orice persoană, oricât de creativă ar fi, nu are dreptul să batjocorească victimele genocidului nazist. Regimul nazist i-a gazat şi pe germanii cu dizabilităţi. Orice asociere a acestei persoane cu Jocurile Olimpice de la Tokyo ar insulta memoria a şase milioane de evrei şi ar fi o batjocură crudă la adresa paralimpicilor”.

Ce a declarat Kentaro Kobayashi

Kentaro Kobayashi a recunoscut că sceneta a conținut „replici total nepotrivite” și nu s-a gândit ar putea genera probleme.

„Sceneta scrisă de mine conţinea replici care erau total nepotrivite. Era o perioadă în care nu reuşeam să facem lumea să râdă așa cum doream şi am încercat să atrag atenţia oamenilor într-o manieră la care nu mă gândeam că poate genera astfel de probleme”, a declarat Kobayashi.

Demiterea vine la puțin timp după ce un compozitor al uneia dintre temele muzicale ale ceremoniei de deschidere a fost demis. Au apărut interviuri pe care le-a acordat în anii 1990, în care a povestea fără remuşcări cum şi-a agresat colegii de clasă cu dizabilităţi.

În februarie, preşedintele Tokyo-2020, fostul prim-ministru japonez Yoshiro Mori, a fost, de asemenea, obligat să renunţe la funcţie, după observaţii sexiste care au provocat furie la nivel mondial. Mori a spus că femeile vorbesc prea mult şi că întâlnirile cu numeroasele femei din conducerea consiliului de administraţie ar dura mult timp.

Competițiile de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie – 8 august,

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult