Directorul Agenției Anti-Doping din Polonia, anunț dur despre cazul Simonei Halep: „Nu a luat aspirină!”. Riscă o suspendare care i-ar încheia cariera

Publicat: 23 10. 2022, 11:00

Simona Halep a fost depistată pozitiv cu roxadustat, un sintetic care stimulează oxigenarea în sânge, substanța fiind folosită în special de cei cu probleme renale.

Efectele adverse ale medicamentului sunt hipertensiune arterială şi vâscozitate crescută a sângelui, medicii explicând că sunt mai multe dezavantaje, decât avantaje. De asemenea, nu ar creşte rezistenţa fizică.

Simona Halep a fost depistată pozitiv în urma unui control efectuat la US Open, acolo unde a fost eliminată în primul tur. Sportiva a fost suspendată provizoriu, însă șeful Agenției Anti-Doping din Polonia declară faptul că suspendarea în cazul lui Halep poate fi de patru ani.

Directorul Agenției Anti-Doping din Polonia, anunț dur despre cazul Simonei Halep: „Nu a luat aspirină!”. Riscă o suspendare care i-ar încheia cariera

Simona Halep a dat 53 de probe de urină și sânge în ultimii trei ani, conform datelor oficiale ale ITF, Federația Internațională a Tenisului.

Românca a fost testată de 27 de ori în anul 2019, de 9 ori în 2020 și de 17 ori în 2021.

„Nu a luat aspirină sau vitamina C! Utilizarea accidentală, în contextul consumului unui produs contaminat cu această substanță, ar fi, prin urmare, puțin probabilă. Avem de-a face cu o substanță care nu este utilizată pe scară largă și numărul de articole științifice despre ea este, de asemenea, limitat. Nicio variantă nu poate fi exclusă, dar contaminarea este puțin probabilă”, a spus Michal Rynkowski pentru Sport.pl.

Acesta a mai declarat: „Cred că această chestiune va fi tratată în mod standard. Avem de-a face cu detectarea unei substanțe nespecifice. Acum, sarcina dovedirii nevinovăției revine jucătorului. Întrebarea este ce argumente vor fi prezentate. Pentru că toată lumea vrea să se apere într-o asemenea situație.

Roxadustat este o substanță nespecifică, astfel încât jucătorii suportă consecințe grave. Pedeapsa standard în această situație este suspendarea pe o perioadă de 4 ani. Dacă dovedește că substanța a fost folosită în mod neintenționat, suspendarea poate fi redusă la doi ani”.