Federația Internațională de Natație interzice ca sportivii transsexuali să participe la competițiile feminine

Publicat: 21 06. 2022, 11:24
Înotătoarea transgender Lia Thomas. Sursa foto: Profimedia

Federația Internațională de Natație (FINA) a decis să le interzică sportivilor transsexuali să participe la competițiile feminine dacă au trecut prin pubertate sau o parte a pubertății înainte de schimbarea de sex.

FINA își propune, de asemenea, să înființeze o categorie „deschisă” la competițiile pentru înotătorii a căror identitate de gen este diferită de sexul de la naștere.

Decizia a fost luată duminică, cu prilejul Congresului FINA de la Budapesta. Noua politică, adoptată cu 71% din voturi, a fost descrisă ca fiind „doar un prim pas către includerea deplină” a sportivilor transgender.

Documentul de 34 de pagini prevede că sportivii care s-au născut bărbați și au devenit ulterior femei ar putea concura la categoria feminină, dar numai „cu condiția să nu fi trecut prin nicio parte a pubertății masculine dincolo de Stadiul 2 Tanner (care marchează începutul dezvoltării fizice), sau înainte de vârsta de 12 ani, oricare dintre acestea a intervenit mai târziu”.

Decizia ar urma să o afecteze și pe Lia Thomas

Decizia înseamă că înotătoarea americană transgender Lia Thomas, care și-a exprimat dorința de a concura pentru un loc la Jocurile Olimpice, nu va putea să concureze la categoria feminină, potrivit BBC.

Lia a devenit în primăvară prima înotătoare trans care a câştigat în SUA un titlu universitar în proba de 500 de metri liber.

Unele voci care au susțint-o pe Thomas au declarat că ceea ce a făcut sportiva reprezintă o premieră care ar trebui celebrată, nu interzisă. Cu toate acestea, votul FINA certifică faptul că Lia Thomas nu va mai putea concura la în probele feminine de natație la Jocurile Olimpice de la Paris, așa cum s-a intenționat inițial.

Cu toate acestea, decizia nu se aplică federațiilor naționale sau campionatelor universitare din SUA, NCAA, la care Thomas a câștigat recent proba de 500 de metri liber. În schimb, fiecare federație națională va trebui să decidă dacă va implementa sau nu politica FINA.

„Abordarea FINA în elaborarea acestei politici a fost cuprinzătoare, bazată pe știință și incluzivă și, important, abordarea FINA a pus accentul pe corectitudinea competițională”, a declarat Brent Nowicki, directorul executiv al organismului de conducere.

Președintele Fina, Husain Al-Musallam, a declarat că organizația încearcă să „protejeze dreptul sportivilor de a concura”, dar și să „protejeze corectitudinea în cadrul competițiilor”.