Gândul LIVE: Cum au pus-o medicii pe picioare pe Simona Halep. Tehnicile moderne folosite de fizioterapeuții români

Publicat: 18 05. 2014, 14:08
Actualizat: 03 09. 2019, 05:28

Întâi, fizioterapeuții stabilesc cauza durerii folosind așa-numitul „testing muscular și articular”, dar și investigații de tipul ecografiilor musculare sau RMN, a explicat la Gândul LIVE, Gelu Cosma, fizioterapeutul lui Halep.

„În funcția de leziunea respectivă se stabilește un protocol. În cazul Simonei, am stabilit să lucrăm nu numai – specializarea mea este pe terapie manuală, ca să fii specializat în sport trebuie să știi foarte bine terapie manuală – am decis să lucrăm nu numai terapie manuală. Am decis să lucrăm și niște proceduri de fizioterapie. Sunt niște proceduri foarte moderne”, a explicat Cosma.

Una dintre proceduri se numește diatermie și este o formă de electroterapie care stimulează metabolismul în profunzime.

„În faza a doua lucrăm terapie manuală. Foarte important, mai ales în cazul Simonei, și nu numai, când avem o leziune de genul acesta se abordează fiecare mușchi care are implicații în biomecanica abdomenului”, a subliniat fizioterapeutul.

După terapia manuală, specialiștii care au grijă de Simona Halep i-au aplicat o terapie care se numește cryo ultrasound.

„Practic, e ultrasunet cu gheață. Să conservăm ce facem acolo”, a precizat Cosma, adăugând că întregul efort al echipei sale este de a stimula metabolismul la nivel celular astfel încât să se refacă mai repede.

După aceste tipuri de terapie, Cosma aplică un bandaj elastic din bumbac care are pe interior o serie de striații.

„Se pune într-o tensiune pe țesut și printr-o mecanică a corpului el se mișcă. Face un fel de masaj. Stimulează metabolismul în zonă și dă și o senzație de siguranță”, a mai explicat el, precizând totodată că sportivii se recuperează mult mai repede deoarece au un metabolism mai activ și o altă activitate musculară.

În opinia sa, România nu este bine pregătită în ceea ce privește fizioterapie, majoritatea tehnicilor folosite fiind învechite.

„Din punctul meu de vedere, aș putea spune că suntem cam la pamânt așa. Îmi pare rău să spun asta. Ceea ce am învățat în facultate mi-a pus o bază foarte bună, dar ceea ce se face, din punctul meu de vedere, nu vreau să jignesc, este demodat”, a precizat Cosma.

URMĂRIȚI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ