Gigi Becali, primul patron de fotbal care s-a pregătit pentru șocul provocat de Declarația 600 a ANAF

Publicat: 23 01. 2018, 20:47

Oficialul AFAN a prezentat situația absurdă în care vor fi puși fotbaliștii și alți sportivi din România, după intrarea în vigoare a legii prin care angajatorul poate face cu sportivii un „Contract de activitate sportivă”.

Pe lângă faptul că fotbaliștii ar trebui să taie chitanță pentru orice sumă încasată de la clubul de care aparțin, aceștia vor avea nevoie de contabil și vor fi nevoiți să depună inclusiv formularul 600, despre care s-a discutat intens în ultimele săptămâni.

Dumitru Costin a dezvăluit că FCSB este unul din puținele cluburi care a luat măsurile necesare pentru a-și ajuta jucătorii să se adapteze noilor reglementări, astfel încât să se poată concentra doar la fotbal.

„Legiuitorul, adică Parlamentul României a adoptat pe finalul anului trecut o lege de modificare a ordonanței 38, scoasă de Guvernul Grindeanu. Și și-au propus să modifice, prin intermediul Legii sportului, niște prevederi din Codul fiscal […]

Legea nu a fost promulgată, dar ea continuă să producă efecte din vara trecută, când a fost introdusă ca ordonanță. Ce vizează ea? În principal vizează legalizarea finanțării din bani publici a tot ce înseamnă sport organizat în România. Acei 5%. Pe de altă parte, s-a dorit găsirea unei soluții legislative care să dea posibilitatea conducătorilor de club care au acces la finanțare să încheie contracte cu sportivii. Și au brevetat un anumit concept juridic, care nu există sau nu e reglementat nicăieri în Europa. Se numește Contract de activitate sportivă… E o struțocămilă între un contract de muncă și o convenție civilă. De ce aveau ne voie de ea? Pentru că dacă folosești bani publici pentru salarii, există o limită. Nu poți lua orice sumă și să îi împarți cum vrei tu. Aici apare o problemă de fond, cum se gestionează banii publici și au vrut să legalizeze prin aceste contracte de tip nou […]”, explică Duitru Costin, care detaliază toate problemele.
Aici începe show-ul, pentru că cluburile din România sunt finanțate în mare din bani publici și folosesc această supapă și pentru restul personalului angajat în cluburi. Nu numai pentru sportivul profesionist. Și își fac toți contracte de activiatate sportivă.

Astfel, sportivul trebuie să se înregistreze fiscat și să completeze un formular, 070. Trebuie să-și facă un chitanțier. El, el! Să taie chitanță. Dacă am și primă de gol. Am dat gol, mă bucur și trebuie să tai chitanță! Ai intrat în teren, tai chitanță. Trebuie să obțină un certificat de înregistrare fiscală. Cont bancar pentru această activitate. Un contabil. Depunerea formularului 600 despre care se tot discută. Depunerea unui venit estimat […] Apoi, dacă nu vor achita sumele datorate, se vor trezii cu datorii, penalități și alte probleme.

Sunt cluburi care și-au angajat oameni specializați pentru a-și ajuta jucătorii. Dar sunt prea puține aceste cazuri. Cu ANAF-ul ne propunem să stabilim anumite proceduri și niște reguli astfel încât ei să-și facă mai întâi rolul de prevenție. […]

FCSB e un club solid, serios, care și-a rezolvat problemele. Ei se ocupă să rezolve toate aceste probleme pentru fotbaliștii lor astfel încât ei să se poată concentra doar la fotbal”, a precizat Dumitru Costin la Telekom Sport.

MAI MULTE INFORMAȚII PE TELEKOM SPORT