INTERVIU CU RĂZVAN LUCESCU. De la fotbalul în care jucătorilor li se „sting țigări pe frunte” la sportul care îi ține pe tineri departe de droguri și alcool. VIDEO

INTERVIU CU RĂZVAN LUCESCU. De la fotbalul în care jucătorilor li se sting țigări pe frunte la sportul care îi ține pe tineri departe de droguri și alcool. VIDEO
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 24/04/2012, 02:38

•Într-un interviu acordat luiClaudiu Pândaru, redactorul șef al gândul, și lui Dan Filoti,redactorul șef al Prosport, Răzvan Lucescu a vorbit despre plecareade la echipa națională, despre „cazul Mutu”, despre diferențele dementalitate dintre fotbaliștii români și cei străini, dar și desprecum l-a ajutat tatăl lui în carieră.

Ultimul care părăsește terenul de la baza ProRapid, dupăsesiunea de antrenament de dimineață, este noul antrenor algiuleștenilor, Răzvan Lucescu. Îmbrăcat sport, într-un maiouvișiniu cu emblema clubului, discută câteva minute cu stafful său,după care ia un ProSport și-l răsfoiește în grabă. Apoi pleacă săfacă un duș, dar se oprește câteva secunde ca să îl întrebe peaccidentatul Pancu de sănătate. Nu e grav, așa că Răzvan Lucescuurcă rapid scările de la intrarea clădirii principale a bazei.

Se întoarce după câteva zeci de minute, într-o ținută lejeră.Mânecile suflecate ale cămășii lasă la vedere un ceas sport, lacare aruncă o privire. „Chiar vă rog să fie scurt”, spune Lucescu,după care ne invită pe niște canapele vișinii. Așezat pe ele, parerelaxat, dar nu știe că „tirul” întrebărilor va viza, mai degrabă,perioada profesională proaspăt încheiată – cea de selecționer -, șinu pe cea care tocmai a început – cea de antrenor la Rapid.

„Poate lumea se așteptasă devenim campioni europeni, dar e greu”

Întrebat dacă mandatul de la națională a fost un eșec, fostulselecționer tresare. „În niciun caz. Atât timp cât echipa are șansede calificare, nu are cum să fie considerat eșec. În plus, am adusși foarte mulți jucători tineri”, spune Lucescu, foarte sigur peel. Atât de sigur, încât își permite să fie ironic: „Poate lumea seaștepta să devenim campioni europeni, dar e greu”.

Despre mandatul de la națională

Lucescu jr. găsește totuși o explicație pentru rezultatele maislabe. Spune că prezentul nu se poate compara cu generația”specială” de acum cincisprezece ani. „A fost perioada dinainteaanilor ’90, când, prin rivalitatea foarte mare dintre Steaua șiDinamo, toți jucătorii de valoare ajungeau la aceste echipe și,implicit, la națională. Acest lucru sigur a favorizat obținerea deperformanțe”, a explicat Lucescu. „Fotbalul nostru, ca întreagasocietate, este într-un moment dificil și sigur că lucrurile merggreu. Dar, din punctul meu de vedere, a fost un mandat și culucruri pozitive, și cu lucruri negative”, vrea antrenorul săîncheie discuția despre națională.

Și totuși, de ce a plecat de la națională? După o pauză lungă,Lucescu jr. răspunde: „Am spus-o zilele trecute și nu vreau săreiau la nesfârșit această poveste. Am luat această decizie în urmaunor declarații venite dinspre președintele Federației. Eu sunt unom care lucrează în echipă, sunt gata pentru orice sacrificiu atâttimp cât toți cei din echipă au încredere unul în celălalt. Înmomentul în care am simțit că nu există această încredere, am decissă plec după meciul cu Bosnia. Asta deși știam foarte bine că, însituația unui egal sau a unei înfrângeri, oricum era pregătit altantrenor”.

Despre mentalitatea fotbalistuluiromân

Totuși, fostul selecționer nu uită să-i mulțumească „în special”lui Ionuț Lupescu, pentru perioada petrecută la națională. Deasemenea, Lucescu adaugă: „Eu nu mai pot privi în spate, am plecatși gata. Vorbiți cu un alt antrenor (n.r. despre echipa națională),nu cu mine”.

La Porto, suporterii îitrimit la culcare pe jucători

Pus să explice de unde diferența dintre „generația de aur” șicea actuală, antrenorul vorbește despre mentalități: „Din punctulmeu de vedere, lucrând foarte mult la cluburi cu jucători, avândcontact permanent cu Liga I, am constatat că există o mentalitatecare nu ajută fotbalistul român. Există talent, dar există, dinpăcate, și această mentalitate. Și aici mă refer la exemplele pecare tinerii le văd și le urmează la școală, la copii și juniori șila nivelul Ligii I”.

Despre conflictele jucătorilor cu antrenorii șiconducătorii

Lucescu jr. explică și meteahna tinerilor fotbaliști, care cumprimesc o primă de la club își cumpără o mașină scumpă. „Probabilcă mediatizarea le face doar rău acestor copii. Foarte mulți dintreei provin din familii simple, care n-au avut posibilitățifinanciare și care văd în fotbal posibilitatea unei ieșiri dinsărăcie foarte rapide”, continuă tehnicianul.

El spune că, pentru ca un fotbalist să fie motivat și sărespecte echipa de la care provine, aceasta trebuie să aibă ofilosofie, o idee de continuitate, care să se transmită și lanivelul jucătorilor. Fostul selecționer a mers, acum câtevasăptămâni, în Portugalia, unde s-a întâlnit cu Cristi Săpunaru, peatunci proaspăt finalist cu Porto în Cupa UEFA. „Cristi îmi dădeaexemplu că ei nu au voie să iasă din casă după ora 11 seara. Îmispunea că un coleg de-ai lui a fost la o petrecere, care s-a întinspână mai târziu. Fix la ora 11, un suporter al lui Porto, care erași el invitat, s-a dus la jucător și i-a atras atenția cât e ora.Jucătorul a înțeles, s-a scuzat și a plecat. La ei, tot orașulparticipă la filosofia echipei”, povestește Lucescu.

Despre filosofia fotbalului și banii investiți însport

Antrenorul nu a uitat să aducă aminte de „anarhia” care adominat la Dinamo, în primăvara lui 2010. „Șapte-opt jucători aufost obligați să plece din cantonament și în fața lor au avut locdiscuții absolut jenante, cu amenințări sau țigări stinse pefrunte. Or, dacă jucătorii văd astfel de exemple, sunt tentați săle urmeze”, spune Lucescu.

Guvernul ar trebui săfacă „sacrificii mai mari” pentru sport

Întrebat dacă statul român investește suficient în sport,Lucescu spune că „situația este foarte proastă”, lucru pe care nu-lînțelege. „Sportul poate salva vieți, poate da o cale corectămultor tineri, îi poate abate de la un drum greșit, ducându-i cătreo viață sănătoasă. Nu avem încă foarte bine înrădăcinată aceastăidee, dar cred că lucrurile se vor îndrepta. Văd tot mai mulțioameni îndreptându-se către sport”, explică fostul selecționer.

Despre Mircea Lucescu și educațiafotbaliștilor

El spune că Guvernul ar trebui să facă un „sacrificiu mai mare”,să creeze baze și să construiască săli de sport, pentru că „una esă lași copiii pe stradă, unde să se apuce de alcool, droguri șifurat, și alta e să aibă posibilitatea să facă sport. Sportuldisciplinează un tânăr, îl ajută să crească, sunt numai avantaje”,crede fiul lui Mircea Lucescu.

El spune că a avut noroc cu tatăl lui, căruia îi datorează omare parte din cariera sa de astăzi. „În primul rând, îi datorezfaptul că mi-a transmis pasiunea pentru fotbal, pentru că l-amvăzut cum muncea, cât se pregătea, cât suflet punea în tot ceea cefăcea. Apoi, a ținut foarte mult să fac și școală, spunându-mi că,pe lângă diplomă, școala mă ajută să îmi antrenez creierul, să vadlucrurile diferit, să mă pregătesc pentru viață”, spuneantrenorul.

Despre plecarea de la echipanațională

De fapt, Răzvan Lucescu crede că educația de viață facediferența între fotbaliștii „bloc notes” și cei de la Barcelona,spre exemplu. „Tot vorbim despre echipe care joacă frumos, ne placesă ne comparăm, să dăm exemple. La Barcelona, cei mai mulțijucători provin din propria pepinieră a clubului. Filosofia lor eca juniorii să primească o educație de viață corectă, la 13-14 ani,abia după aceea urmând pregătirea pentru a deveni fotbaliștivaloroși”, spune tehnicianul.

„Am fost foarte supăratpe Mutu și cred că am procedat bine”

Inevitabil, discuția ajunge și la „decizia cu Mutu”, moment încare Lucescu jr. ridică din umeri: „Care decizie?”. I se aminteștecă „a uitat” să-l cheme pe Mutu la câteva meciuri de la echipanațională. „Mi se pare că și aici lucrurile sunt interpretategreșit, tocmai pentru că au fost niște indivizi care au avutintenția de a transmite un mesaj total diferit de realitate. Pânăla urmă, eu am fost foarte supărat pe Mutu și cred că am procedatbine. Asta o spun după ce am discutat cu el și mi-a recunoscut căar fi fost util pentru cariera lui dacă ar fi luat cineva măsuri laprimele lui greșeli și nu l-ar fi lăsat să continue”, spune el.

Despre Mutu, Chivu șiRădoi

Fostul selecționer spune că au fost voci care au sugerat că elnu-l va mai chema niciodată pe Mutu la națională, dar susține căacest lucru nu este adevărat. „Problema e că pe Mutu l-am lăsat înafara lotului doar la trei partide amicale, care veneau într-operioadă când el nu juca la echipa de club. În plus, în acestemeciuri am vrut să testez mai mulți jucători tineri din campionatulintern, cărora să le dau șansa de a se confrunta în partideinternaționale”, explică tehnicianul.

Despre o națională care ar scoate românii pestrăzi

Practic, antrenorul spune că decizia luată de el „a fost maidegrabă o atenționare față de Mutu. Dacă vine la echipa națională,trebuie să vină total conectat și schimbat”. Iar „atenționarea” afuncționat: Mutu a fost convocat la „dubla” cu Bosnia, unde aevoluat bine, mai ales în meciul de la București, în care a marcatun gol. „S-a prezentat excelent, a venit foarte motivat, ne-ademonstrat tuturor că a înțeles momentele grele prin care a trecut.A înțeles că se apropie de sfârșitul carierei și că un jucător cuvaloarea și talentul lui trebuie să iasă cu capul sus din fotbal”,spune fostul selecționer.

În cadrul interviului pentru gândul șiProSport, Răzvan Lucescu s-a referit și la retragerile de lanațională ale lui Chivu și Rădoi, petrecute în mandatul său.”Comentarii putem face cu toții, și eu, și voi (n.r. presa). Darniciunul nu are dreptul să încerce să-l judece pe celălalt, pentrucă nu știe exact ce se întâmplă, care au fost motivele adevăratepentru care cineva a luat o anumită decizie. Nu voi fi niciodatăsupărat pe acești jucători, fiecare are viața lui, fiecare aredreptul la o alegere. Ei asta au considerat, n-avem voie să-ijudecăm”, spune Lucescu.

Despre relația cuHagi

Despre Rapid: „Facem oechipă, ne pregătim și ne batem”

Când vine vorba despre noua lui echipă e suficient să-i pronunținumele: „Rapidul?”. Lucescu zâmbește: „Ce-i cu Rapidul? Văd căm-ați întors în trecut. Planul pentru Rapid este să facem o echipă,să începem să ne pregătim, începând de luni, cu un lot complet șisă ne batem meci de meci să câștigăm”, spune antrenorul.

Despre Rapid

Întrebat ce părere are despre faptul că Steaua pleacă dinGhencea, antrenorul giuleștenilor a evitat să dea un răspuns: „Nuvorbesc decât despre Rapid. Rapid trebuie să se bată pentrucampionat, trebuie să se bată pentru Cupă, pentru că Rapid este unnume, a fost o forță în fotbalul românesc și trebuie să redevinăprotagonistă”.

Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Suma pare ireală! Câți lei primește salariu lunar o casieriță în Mega Image
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
La ce bancă își ține banii Gigi Becali! Cum a fost surprins milionarul alături de...
Iohannis a făcut ANUNŢUL! Vor fi noi RESTRICŢII pentru români. 'Trebuie luate măsuri acum'
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Premieră în modul de contestare a amenzilor de circulație. Se schimbă tot ce știai!
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Previziuni sumbre ale unui epidemiolog: „Un milion de români se vor îmbolnăvi și 10.000 vor...
Am aflat câte clase are Cătălin Botezatu, de fapt. Îți vei schimba părerea despre el
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Dan Negru, în pericol după scandalul cu Biserica. L-au ameninţat cu moartea
Bill Gates face o nouă previziune sumbră. Criza uriașă care va afecta întreaga omenire
IOHANNIS anunță că se vor lua MĂSURI DRASTICE: Suntem în al 12-lea CEAS!
Pompieri, chemați să salveze o femeie care atârna de o stâncă. Au rămas perplecși la...
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Maria Ghiorghiu a făcut tristul anunț
STARE DE URGENȚĂ în România! Nu s-a mai întâmplat asta de la Al Doilea Război...
Florin Călinescu a rupt tăcerea, în sfârșit! „Cel mai nasol în viață este...”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021