Ioan Becali, eliberat pentru că și-a format o atitudine corectă față de valorile sociale

Publicat: 01 06. 2018, 00:47
Actualizat: 26 03. 2019, 00:17

„Referitor la gravitatea faptelor comise de către persoana condamnată, aceasta este avută în vedere la aprecierea comportamentului petentului și, deși pericolul social extrem de ridicat și gravitatea faptelor pentru care s-a dispus condamnarea petentului au fost avute în vedere la individualizarea pedepsei în a cărei executare se află acesta, nu se poate face abstracție totală de acest aspect. Gravitatea faptelor comise nu constituie însă în sine un motiv pentru respingerea cererii de liberare condiționată, ci este avută în vedere la aprecierea concretă a comportamentului petentului și a evoluției sale în sensul reintegrării în societate. Sunt relevante datele referitoare la comportamentul petentului, participarea la activitățile și programele de educație și asistență psihosociale organizate, prin care acesta a dat DOVEZILE DE ÎNDREPTARE pe care legea le cere”, se arată în motivarea magistraților Tribunalului Ialomița.

Totodată, documentul instanței mai precizează că solicitarea de liberare a fost admisă și deoarece este relevantă poziția lui Ioan Becali privind acoperirea cheltuielilor de judecată la care a fost obligat prin cele două soluții de condamnare, 350.000 lei și 2.700 lei. De asemenea, în timpul detenției, Becali a fost recompensat de 15 ori și nu a fost sancționat disciplinar.

„Toate aceste aspecte formează instanței opinia că, pe parcursul detenției, comportamentul contestatorului condamnat a fost unul corespunzător, așa cum și unitatea de penitenciar a apreciat în caracterizarea înaintată la dosar. (…) Există premisele că timpul executat a fost SUFICIENT pentru reeducarea condamnatului, aflat la o vârstă înaintată, cu diverse afecțiuni medicale și că acesta, prin participarea activă la programele desfășurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială, scopul preventiv și educativ al pedepsei fiind atins, iar funcțiile de exemplaritate ale pedepsei au fost îndeplinite, astfel încât în viitor să se încadreze într-o viață normală, părăsind câmpul infracțional„, au mai avut în vedere judecătorii.

Omul de afaceri Ioan Becali a fost pus în libertate, la începutul lunii mai, după ce judecătorii Tribunalului Ialomița au respins contestația DNA la prima decizie de liberare condiționată. Fostul impresar fusese încarcerat pe 20 februarie 2018, când Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv în dosarul mitei pe care a dat-o fostei judecătoare Geanina Terceanu, ca aceasta să-l achite în primă fază în dosarul Transferurilor. În această cauză, el primise trei ani de închisoare, sentință la care s-a adăugat și restul neexecutat din dosarul Transferurilor.