LONDRA 2012 ATLETISM. Aceasta este cea mai spectaculoasă cursă din ISTORIA JOCURILOR OLIMPICE. VIDEO

Publicat: 03 08. 2012, 17:44
Actualizat: 03 08. 2012, 17:44

Daily Mail publică un material despre finala la 100 de metri de la JOCURILE OLIMPICE din 1988, de la Seoul, cursă numită deopotrivă „cea mai frumoasă și cea mai urâtă” din istoria JO.

Pe 24 septembrie 1988, canadianul Ben Johnson a câștigat, doborând recordul mondial, dar a fost ulterior descalificat, fiind găsit dopat. Astfel, titlul a mers la ocupantul poziției secunde, americanul Carl Lewis, care a intrat și în posesia recordului mondial.

„Imediat după cursă, toți au spus că a fost cea mai frumoasă din istoria JOCURILOR OLIMPICE. Dar 52 de ore mai târziu, a căzut bomba: Johnson a fost depistat pozitiv cu un steroid anabolizant. Practic, JOCURILE OLIMPICE de la Seoul au murit în momentul acela”, scrie Daily Mail.

Publicația notează că opoziția și rivalitatea dintre Ben Johnson și Carl Lewis erau totale. „Lewis era grațios, probabil cel mai admirat și grațios atlet din istorie, în timp ce Johnson avea o forță brută. Dacă Lewis era Michael Jackson, Johnson era cu siguranță Incredibilul Hulk”, scrie Daily Mail.

Imediat după cursa de la Seoul, Johnson a fost întrebat ce prețuiește mai mult, recordul mondial sau medalia de aur. „Medalia de aur, pentru că nu ți-o poate lua nimeni”, a răspuns atletul, însă, ironia sorții, medalia i-a fost retrasă după ce a fost depistat pozitiv.

Deși după cursă a fost privit ca un erou, după aflarea veștii că s-a dopat Johnson a fost lovit din toate părțile. „Rușine!”, „Dizgrație!” sau „Nenorocitule!” sunt doar trei dintre cele mai scurte și expresive titluri din ziarele de a doua zi, din întreaga lume.

Cu toate acestea, Daily Mail scrie că Johnson a reprezentat doar vârful aisbergului: șase dintre cei opt finaliști din proba de 100 m de la Seoul au fost depistați pozitiv cu substanțe interzise, de-a lungul carierei.

Totuși, până în ziua de astăzi, Ben Johnson susține că totul a fost o înscenare și că i s-ar fi pus substanțe interzise în mâncare sau băutură. Canadianul spune că scopul era favorizarea sportivilor americani în detrimentul celor străini.