Novak Djokovic va fi expulzat din Australia, după ce i-a fost respins apelul la decizia de anulare a vizei. Tenismenul sârb va plăti și cheltuielile de judecată

Publicat: 16 01. 2022, 09:02
Actualizat: 16 01. 2022, 10:43
Novak Djokovic / Sursa foto: Profimedia

Novak Djokovic va fi expulzat din Australia, după ce magistrații au respins apelul avocaților săi la decizia de anulare a vizei, sentința luată în unanimitate fiind definitivă, potrivit SkyNews.

Nole riscă acum și o interdicţie de trei ani de a se întoarce în această ţară, dar va trebui să plătească și cheltuielile de judecată și nu mai are posibilitatea de a face apel, potrivit theage.com.au. Jucătorul va fi obligat să părăsească Australia, după ce toți cei trei judecători ai Curții Federale au dat dreptate guvernului în decizia de a-i anula viza.

Înainte de a anunța verdictul, judecătorul-șef Allsop a explicat că în acest caz nu era vorba despre faptul dacă ministrul imigrației a luat decizia corectă, ci dacă decizia a fost atât de irațională sau nerezonabilă încât nu a fost luată în mod legal, relatează Hotnews Sport. Campionul sârb nu este vaccinat împotriva noului coronavirus.

Djokovic, de nouă ori campion la Australian Open, care încerca să obţină al 21-lea titlu de simplu de Grand Slam, trebuia să joace, luni, meciul din primul tur împotriva sârbului Miomir Kecmanovic. Nole a primit vestea în hotelul pentru imigranți în care este reținut.

Viza lui Djokovic fusese anulată pentru a doua oară

Viza lui Djokovic a fost revocată pentru a doua oară vineri, 14 ianuarie, după ce ministrul imigraţiei, Alex Hawke, a declarat că prezenţa sârbului în Australia reprezintă un risc pentru sănătatea publică, potrivit SkyNews.

Aceasta urmează controversei privind decizia de a acorda lui Djokovic o scutire de la cerinţele de vaccinare COVID pentru a juca la Australian Open.

Lui Djokovic i-a fost revocată prima dată viza la sosirea la Melbourne, dar a câştigat un recurs în instanţă împotriva acestei anulări care i-a permis să rămână în Australia.

Ulterior, el a recunoscut că declaraţia sa de călătorie a fost incorectă, invocând o „eroare umană”, deoarece nu a indicat faptul că a fost în mai multe ţări în perioada de două săptămâni înainte de sosirea în Australia.

Djokovic a recunoscut, de asemenea, că a fost intervievat personal de un jurnalist de la o revistă franceză în decembrie, deşi fusese testat pozitiv la COVID cu o zi înainte.

În urma celei de-a doua anulări a vizei sale, Djokovic se întorsese la hotelul pentru imigranţi din Melbourne, unde a petrecut patru nopţi săptămâna trecută.

Au existat critici la adresa modului în care guvernul australian a gestionat situaţia, dar opinia publică s-a pronunţat ferm în favoarea trimiterii lui Djokovic acasă, scrie Mediafax.

Inclusiv preşedintele sârb Aleksandar Vucic a atacat guvernul australian, acuzându-l de „hărţuire” şi „maltratare” a lui Djokovic şi întrebându-se dacă nu cumva încearcă să obţină puncte politice înaintea viitoarelor alegeri.


Vă recomandăm și: