Australia i-a anulat din nou viza lui Novak Djokovic. Care sunt opțiunile rămase pentru liderul ATP

Australia i-a anulat din nou viza lui Novak Djokovic. Care sunt opțiunile rămase pentru liderul ATP
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14/01/2022, 09:08
Actualizat: 14/01/2022, 09:59

Autoritățile din Australia au decis vineri să îi anuleze din nou viza de intrare pe teritoriul țării liderului mondial al clasamentului ATP, Novak Djokovic.

Decizia a fost luată de ministrul Integrării din această țară și vine după o serie de controverse legate de venirea lui Djokovic în Australia, în contextul în care tenismenul nu este vaccinat.

În acest moment, singura posibilitate ca Djokovic să participe la primul turneu de Mare Șlem al anului, Australian Open, este ca el să atace, încă o dată, decizia autorităților în instanță, informează BBC.

În cazul în care acesta nu va contesta în instanță decizia, ori în cazul în care judecătorii îi vor respinge eventuala contestație, Djokovic va fi deportat din Australia.

Decizia autorităților îl îndepărtează tot mai mult pe liderul mondial de un nou titlu la Melbourne, dat fiind că turneul începe luni, iar șansele ca o eventuală contestație să fie judecată până atunci sunt minime.

Poziția oficială a autorităților în cazul Novak Djokovic

Informația privind anularea pentru a doua oară a vizei liderului clasamentului ATP a fost făcută publică printr-un comunicat de presă semnat de ministrul Imigrării, Alex Hawke.

„Astăzi, mi-am exercitat dreptul, în temeiul articolului 133C(3) din Legea privind migrația, de a anula viza deținută de domnul Novak Djokovic din motive de sănătate și ordine publică, motivația acestei decizii fiind interesul public.

Această decizie vine după o hotărâre a Curții Federale din 10 ianuarie 2022, care anula o decizie similară anterioară, din motive de procedură.

În luarea acestei decizii am analizat cu atenție informațiile pe care le-am primit de la Departamentul pentru Afaceri Interne, de la Poliția de Frontieră australiană și de la domnul Djokovic.

Guvernul Morrison este ferm hotărât să protejeze granițele Australiei, mai ales în ceea ce privește pandemia de COVID-19”, se arată în comunicat.

Djokovic a primit viză pe 18 noiembrie și a sosit la Melbourne pe 5 ianuarie cu o scutire aprobată de directorul medical al Tennis Australia și de un grup de experți independenți ai guvernului din statul Victoria.

Numărului 1 mondial i-a fost anulată viza pentru prima oară, săptămâna trecută, deoarece scutirea sa nu a fost recunoscută de oficialități la sosirea sportivului pe aeroport. Un judecător a decis, luni, revocarea anulării vizei, dar acum Djokovic va fi nevoit să se adreseze iar instanței.