14 acuzați din dosarul Berevoești primeau ajutoare sociale

Publicat: 20 07. 2016, 19:58
Actualizat: 29 03. 2019, 00:31

În urma verificării făcute de Prefectura Argeș în cazul dosarelor întocmite de către Primăria comunei Berevoești pentru persoanele care beneficiază de ajutoare sociale, s-a constatat că mai multe persoane dintre cele arestate preventiv primeau bani de la stat, argumentul fiind acela că sunt „foarte sărace”.

„În urma verificării Corpului de control al instituției noastre, nu am ajuns să avem deocamdată rezultatele finale, însă vă pot spune că au fost întocmite opt dosare, 14 persoane dintre cele 38 care se află în acest moment în arest primeau ajutoare sociale. Unele dintre ele chiar de mai mulți ani. Cuantumurile de care beneficiau financiar respectivele persoane variază între 250 și 500 de lei lunar”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, prefectul de Argeș, Cristian Soare.

Tribunalul Argeș a emis, săptămâna trecută, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele a 37 dintre 38 de inculpați din dosar, iar Maria Furdui, o femeie în vârstă de 52 de ani, a primit arest la domiciliu, fiind dependentă de dializă, iar marți, Curtea de Apel Pitești a respins contestațiile inculpaților din dosar la arestarea preventivă.

În urmă cu o săptămână, 40 de percheziții au avut loc în satul Gămăcești din comuna Berevoești, județul Argeș, pentru destructurarea mai multor grupuri infracționale organizate specializate în infracțiunde trafic de persoane și trafic de minori. Anchetatorii susțin că, din 2008 și până în prezent, s-au constituit mai multe grupuri infracționale care au recrutat zeci de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.

Victimele erau bătute, nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi, erau legate cu lanțuri sau chingi sau încuiate pe timpul nopții ca să nu poată fugi.