475 de imigranți au ajuns în România într-o singură lună doar prin Marea Neagră. Noua rută de trafic îngrijorează Europa. FOTO și VIDEO

Publicat: 18 09. 2017, 20:16

Garda de Coastă a comunicat luni, pentru agenția Reuters, că 475 de imigranți extracomunitari au ajuns pe țărmul României în aproximativ o lună, în intervalul august-septembrie. Printre imigranți se numără cetățeni din Irak și Iran. Șapte presupuși traficanți de persoane din Turcia, Bulgaria, Siria, Irak și Cipru au fost arestați.

Cifrele marchează o creștere puternică în comparație cu cei 500 de imigranți care au traversat Marea Neagră în total în intervalul 2013-2015, conform informațiilor furnizate de România.

Ministerul bulgar de Interne a anunțat că în anul 2017 nu au fost capturați imigranți în zona bulgară a Mării Negre.

Agenția Uniunii Europene pentru frontiere (Frontex) a anunțat că monitorizează situația, în contextul în care traficanții de persoane sunt în căutare de rute alternative după îngreunarea situației pe Marea Mediterană. „Deși este prematur să vorbim despre deschiderea unei noi rute pentru imigranți, recentele incidente privind interceptarea unor ambarcațiuni pe Marea Neagră sugerează că traficanții ar putea urmări reactivarea acestei rute”, a declarat, pentru Reuters, Krzysztof Borowski, un purtător de cuvânt al Frontex.

Potrivit Agenției UE pentru frontiere, ruta pe Marea Neagră a fost ultima dată activă în anul 2014 și nu ar exista posibilitatea unui aflux de amploare de imigranți, în contextul condițiilor dificile de navigare, mai ales toamna.