A înșelat 100.000 de români, iar instanța i-a redus sentința

Publicat: 26 06. 2014, 10:34

În 17 februarie, pedeapsa de 15 ani de închisoare dată lui Popa a fost redusă de Judecătoria Giurgiu, care a aplicat principiul legii penale mai favorabile și a stabilit ca acesta să execute, în final, 6 ani și 8 luni de detenție, din care făcuse, până la acel moment, 4 ani și două luni.

Judecătoria Giurgiu a admis atunci o contestație din oficiu referitoare la Nicolae Popa, formulată ca urmare a sesizării Comisiei de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile.

Decizia Judecătoriei Giurgiu a fost atacată de procurori la Tribunalul Giurgiu, care a admis, miercuri, această contestație, dispunând în cazul lui Popa 10 ani și patru luni de închisoare.

Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbușirea Fondului Național de Investiții, în 2000, în urma căreia mai mult de 100.000 de români și-au pierdut banii investiți, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensații.

La scurt timp de la prăbușirea, în mai 2000, a Fondului Național de Investiții (FNI), Popa a plecat din țară. Aproape doi ani mai târziu, autoritățile române au emis pe numele lui un mandat internațional de arestare.

Popa a fost arestat în 2 decembrie 2009, de către autoritățile judiciare indoneziene, și adus în țară din Indonezia în 22 aprilie 2011.