A murit o legendă a jazz-ului: celebrul trompetist american avea 78 de ani

Publicat: 25 05. 2015, 16:45

Potrivit site-ului revistei The Hollywood Reporter, celebrul muzician american a murit duminică, într-o clinică din Ann Arbor, un oraș din statul Michigan, din cauza unei insuficiențe cardiace.

Marcus Belgrave a rămas activ pe scena muzicală din Detroit până în apropiere de momentul morții sale. Născut într-o familie de muzicieni din Chester, în statul Pennsylvania, a început să cânte la trompetă la vârsta de 12 ani și s-a alăturat trupei celebrului pianist Ray Charles la sfârșitul anilor 1950.

S-a mutat în Detroit în 1962 și a devenit muzician de studio pentru casa de discuri Motown Records, înregistrând pentru artiștii acesteia o serie de piese celebre, precum „My Girl”, ”The Way You Do the Things You Do” și „Dancing in the Street”.

După ce casa Motown și-a mutat sediul general în California la începutul anilor 1970, Marcus Belgrave a decis să rămână în Detroit și a înființat casa de discuri Tribe Records alături de un colectiv de artiști de jazz.

A cântat pe scenă și a înregistrat o serie de piese cu unii dintre cei mai renumiți muzicieni de jazz din toate timpurile, precum Ella Fitzgerald, Sammy Davis Jr., Dizzy Gillespie, Charles Mingus, Tony Bennett și John Sinclair.

A devenit membru fondator al Lincoln Center Jazz Orchestra în 1988, la rugămintea unui alt trompetist de jazz celebru, Wynton Marsalis.

A fost și un prolific mentor și profesor – predând la Universitatea de Stat din Michigan, Universitatea Stanford, Universitatea California din Los Angeles și Oberlin College din Ohio – pentru o generație întreagă de tineri muzicieni talentați, iar printre studenții lui s-au aflat instrumentiști și intepreți de jazz care au devenit ulterior celebri pe plan internațional – Kenny Garrett, Rodney Whitaker, Robert Hurst, Regina Carter, James Carter, Geri Allen, Karriem Riggins, Ray Parker Jr. și Al Jackson.