A nins la Vârful Omu, în Munții Bucegi. Meteorologii transmit: Vă rog eu frumos să vă lăsați șlapii acasă

Publicat: 01 09. 2022, 21:10
Actualizat: 20 09. 2022, 08:55
Sursă Foto - Facebook

Temperaturile au început să scadă în toată țara. În urmă cu două zile, zăpada și-a făcut din nou apariția la Vârfu Omu, la 2.505 metri altitudine.

Motiv pentru care, meteorologul Radu Manta le cere, ironic, amatorilor de drumeție în Munții Bucegi să fie echipați corespunzător pentru traseele montane: „Pentru amatorii de drumeție în Bucegi, vă rog eu frumos să vă lăsați șalpii acasă…”

Anul acesta au murit 70 de oameni pe munte. De la un an la altul, numărul intervențiilor salvamontișilor crește îngrijorător. De la începutul anului au fost înregistare în jur de 4.000 de solicitări.

Entuziasmați de excursiile pe munte, de cele mai multe ori turiștii pleacă în aventură cu o pereche de pantofi sport sau uneori, chiar în papuci. De fiecare dată când au ocazia, salvamontiștii repetă ca este necesar un echipament.

Oamenii ar trebui să țină de dificultatea traseului montan

Salvatorii montani spun că oamenii nu țin cont nici de dificultatea drumului, mai ales cei care nu au pregătire fizică.

Astfel, se poate ajunge la un pas de tragedie. În Poiana Brașov, numai de la începutul anului au fost peste 600 de intervenții.

Cătălin Petrescu, salvator montan Salvamont Poiana Brașov: ”Aleg să se deplaseze pe pârtiile de schi în detrimentul traseelor montane marcate, deși pârtiile de schi par mult mai accesibile și prietenoase, sunt acoperite cu iarbă sau cu pietriș instabil. Au fost multe intervenții dificile, intervenții pe timp de noapte care au implicat persoane rătăcite”.

În primele 8 luni ale anului, au fost înregistrate aproximativ 4.000 de misiuni ale salvatorilor, pe munte. În iulie, numărul a crescut cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit salvamontiștilor, anul trecut în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața pe munte, iar anul acesta numărul a ajuns la aproximativ 70 în primele opt luni.