Activitatea Circului de Stat, bulversată din cauza retrocedărilor

Publicat: 15 02. 2012, 09:37
Actualizat: 14 03. 2012, 10:39
Activitatea Circului de Stat riscă să fie suspendată după ce suprafața de teren pe care este amplasată menajeria - locul în care sunt adăpostite animalele - a fost retrocedată în natură foștilor proprietari, în baza Legii 247/2005, aceștia somând autoritățile locale să îi pună în posesie.

Activitatea Circului de Stat riscă să fie suspendată după ce suprafața de teren pe care este amplasată menajeria – locul în care sunt adăpostite animalele – a fost retrocedată în natură foștilor proprietari, în baza Legii 247/2005, aceștia somând autoritățile locale să îi pună în posesie.

Moștenitorii familiei Tonola – care a deținut, în perioada interbelică, câteva hectare de teren pe actualul amplasament al Circului de Stat și al Parcului Circului – au solicitat, potrivit legilor proprietății, restituirea terenurilor care le-au aparținut. Pe terenul revendicat se află însă Circul de Stat, clădirile administrative și menajeria acestuia, precum și o suprafață de teren din parcul situat în apropiere.

Din suprafața revendicată, moștenitorii familiei Tonola au obținut, la jumătatea anului trecut, 13.000 de metri pătrați de teren, respectiv amplasamentul actualei menajerii a Circului de Stat. Terenul a fost intabulat, iar noii proprietari intenționează să-l folosească pentru a dezvolta un proiect imobiliar.

"Punerea în posesie s-a făcut potrivit legilor proprietății, care impun retrocedarea în natură a suprafețelor revendicate, acolo unde este posibil. Din actele anexate la dosar, moștenitorii familiei Tonola erau îndreptățiți să primească o suprafață de aproximativ 1,3 hectare de teren – din aproape patru, cât au revendicat – asta deoarece suprafața respectivă era disponibilă", a declarat, marți, agenției MEDIAFAX, prefectul Capitalei, Mioara Mantale.

Pe suprafața pusă în posesie de către Primăria sectorului 2 și Prefectura Capitalei se află menajeria Circului de Stat – locul în care sunt adăpostite animalele. Moștenitorii familiei Tonola au putut primi suprafața de teren respectivă deoarece pe aceasta fuseseră ridicate construcții neautorizate – respectiv cuști și depozite pentru hrana animalelor.

"Dacă proprietarul ne va lua terenul, putem să închidem activitatea Circului, deoarece nu avem soluții de mutare a animalelor. Și-așa funcționăm pe o suprafață restrânsă. Mai mult, ei ne pot muta cu totul din cauza animalelor, pentru că, pe legile mediului, ar avea câștig de cauză la orice instanță", a declarat, agenției MEDIAFAX, Brândușa Novac, directorul Circului de Stat. (Mediafax)