After Ceaușescu, who? Dosar CIA: Posibilul succesor al tiranului a murit în condiții cel puțin suspecte

Publicat: 18 12. 2019, 21:28

Cronologia zilei de 21 decembrie 1989 este cel puțin interesantă, scrie evenimentulistoric.ro. Ceaușescu s-a întors din Iran mai devreme, deoarece situația din Timișoara degenerase și a ținut, pe 20 decembrie, un discurs la TVR.

A doua zi ar fi trebuit să se desfășoare un miting pentru reconfirmarea sa, dar mulțimea a scandat lozinci împotriva dictatorului. Se formează astfel celebra baricadă de la Universitate și începe represiunea în Capitală.

NID-ul CIA din 22 decembrie 1989 (National Intelligence Daily) – un brief al informațiilor culese de serviciile americane – este bazat pe informațiile culese pe 21 decembrie și în dimineața zilei următoare.

After Ceaușescu, who?

Posibilii succesori ai lui Ceaușescu ar fi putut ajunge ministrul Apărării Vasile Milea sau civili, precum secretarul pe probleme internaționale Constantin Olteanu, fostul consilier al lui Ceaușescu, Ion Iliescu și fostul ministru de Externe Ștefan Andrei.

Două dintre nume, Iliescu și Olteanu, se numărau de peste trei ani pe lista de posibili succesori ai lui Ceaușescu. Un document din aprilie 1986, publicat de EVZ, îi enumera pe cei doi, considerând că ar fi acceptați de Mihail Gorbaciov.

Un alt nume pe listă era cel al lui Ștefan Andrei, dar marginalizarea sa în cadrul regimului comunist era motivată mai mult de antipatia pe care o avea față de Elena Ceaușescu, pentru că nu divorța de o actriță, pentru a se însura cu Zoia Ceaușescu.

Favorit era generalul VASILE MILEA, care a fost găsit împușcat pe 22 decembrie 1989, la ora 9.30. Versiunea oficială este că s-a sinucis în biroul său din Comitetul Central.