Alexandru Rafila: „Media de infectare la nivel național este de 3,5” / Ce spune despre lockdown

Publicat: 03 11. 2020, 10:03
Actualizat: 03 11. 2020, 10:18
Alexandru Rafila: „Media de infectare la nivel național este de 3,5” / Ce spune despre lockdown / Mediafax FOTO

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, spune că rata de infectare cu Covid-19 la nivel național a ajuns la 3,5 la mie.

Rafila mai spune că persoanele care vin din țări cu incidență mai mică nu sunt nevoite să intre în carantină.

Referitor la spațiile de carantinare pentru cei care vin de peste hotare, Alexandru Rafila crede că vor fi pregătite pentru persoanele care nu au unde să stea în izolare.

„Bănuiesc ca spațiile de carantinare sunt pregătite pentru cei care nu au unde să stea în izolare. Situaţia trebuie analizată de la caz la caz.

România are acum media de infectare la nivel naţional în jur 3,5. Măsurile la care ne gândim s-ar putea să nu fie necesare.

Persoanele care vin din țări cu incidența mai mică nu trebuie carantinate în România”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Rafila precizează că măsurile adoptate de România trebuie corelate cu situația epidemiologică.

Rafila, despre lockdown

Lockdown-ul este variabil. Ne aflam in mod evident pe un trend ascendent, nu exista semne încurajatoare.

Azi am avut 40 la suta dintre testele efectuate pozitive.

Măsurile care se vor lua vor fi corelate cu situația epidemiologică.

De exemplu, În Israel, unde situaţia era catastrofală, au reușit să reducă procentul semnificativ”, a spus Alexandru Rafila.

Tătaru, despre Rafila și Streinu-Cercel: Am încredere în colegii medici, dar când am luat o sarcină politică…

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost întrebat, la un post de televiziune, dacă Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel, înrolați politic, mai pot fi credibili în pandemie.

„Eu vreau să cred că şi colegii mei şi sunt sigur că, până la un moment dat, din medici am ajuns candidaţi sau ce am ajuns noi, vremelnic miniştri sau secretari de stat… Arta noastră medicală este cea care ne-a învăţat să privim pragmatic spre un pacient care ne va zâmbi când va pleca acasă. În contextul în care am luat o sarcină politică, să o ducem politic, dar fără a implica”, a declarat ministrul Sănătății la B1TV.