Aliatul surpriză al lui Putin. Coreea de Nord vinde armament Rusiei și este pregătită să trimită cei 100.000 de soldați pe front

Publicat: 06 09. 2022, 11:14
Sursă Foto - BBC.com

Serviciile secrete americane au dezvăluit că Moscova cumpără milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord, după ce s-a raportat că armata rusă a început să folosească drone de frabricație iraniană, în timp ce Coreea de Nord este pregătită să trimită 100.000 de soldați pe front.

Oficialii americani au declarat că pot confirma că informațiile din New York Times sunt corecte și că se așteaptă la achiziții suplimentare de echipamente militare nord-coreene de către Rusia.

„Ministerul rus al Apărării este în curs de a achiziționa milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a le folosi pe câmpul de luptă din Ucraina”, a declarat un oficial prin e-mail, întrebat despre raportul ziarului.

Oficialul a declarat că achizițiile au indicat faptul că armata rusă „continuă să sufere din cauza lipsei severe de aprovizionare în Ucraina, în parte din cauza controalelor la export și a sancțiunilor”.

„Ne așteptăm ca Rusia să încerce să achiziționeze echipamente militare nord-coreene suplimentare în viitor”, a declarat oficialul, care nu a dorit să fie identificat după nume.

BBC a citat oficiali guvernamentali americani care au declarat că achizițiile au arătat că sancțiunile au început să își facă simțită efectul și să reducă capacitatea Rusiei de a-și susține invazia în Ucraina, pe care Moscova a numit-o „operațiune militară specială”.

Raportul de luni al ziarului a precizat că informațiile recent declasificate nu au oferit detalii despre ceea ce a fost cumpărat, dincolo de faptul că articolele au inclus obuze de artilerie și rachete.

În urmă cu trei săptămâni, Vladimir Putin și-ar fi dat acordul pentru extinderea relațiilor bilaterale cu Coreea de Nord, potrivit presei de stat de la Pyongyang.

Potrivit acesteia, Kim Jong Un a primit o scrisoare de la liderul rus cu ocazia aniversării a 77 de ani de la încheierea ocupației japoneze în peninsula coreeană, în care îi transmitea că o colaborare mai strânsă ar fi în interesul ambelor părți.

Coreea de Nord sare în ajutor cu 100.000 de soldați

Coreea de Nord a oferit 100.000 de soldați „voluntari” Kremlinului pentru a ajuta Rusia să câștige războiul împotriva Ucrainei, potrivit presei de stat ruse.

„Există rapoarte potrivit cărora 100.000 de voluntari nord-coreeni sunt pregătiți să vină și să participe la conflict”, a declarat expertul militar rus Igor Korotchenko la Channel One Russia, potrivit New York Post.

Potrivit ziarului sud-coreean Daily NK, Coreea de Nord a oferit, de asemenea, muncitori pentru a ajuta Rusia în reconstrucția Ucrainei postbelice.

Citând surse rusești, o altă sursă a relatat că Coreea de Nord plănuiește să trimită peste 1.000 de muncitori în regiunea Donbas din estul Ucrainei dacă Rusia va câștiga războiul.

„Având în vedere că războiul nu s-a încheiat încă, guvernul plănuiește să trimită muncitori la momentul potrivit, în timp ce monitorizează situația de pe teren”, a declarat o sursă nord-coreeană, potrivit BBC.com.