Anchetă a Consiliul Concurenței. 11 licitații, pentru servicii de salubritate, ar fi fost trucate în Mureș

Publicat: 13 01. 2020, 16:47

Investigația anunțată de Consiliul Concurenței vizează practic o posibilă o posibilă înțelegere între trei companii – Sylevy Salubriserv SRL, Bissdog SRL și Servicii Salubritate București SA – pentru împărțirea contractelor de delegare a serviciilor de salubrizare pe teritoriul județului Mureș, conform comunicatului instituției.

Autoritatea de concurență suspectează că firmele s-au înțeles asupra licitațiilor pentru care să depună oferte, astfel încât să nu se concureze și să câștige contractele la o valoare cât mai apropiată de cea maximă stabilită de autoritatea contractantă. În acest fel, primăriile au achiziționat serviciile de salubritate la crescute artificial, prețuri mai mari decât cele obținute dacă companiile s-ar fi concurat în mod real.

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile celor trei firmelor, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurențiale analizate.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale acesteia.