ANI i-a făcut dosar lui Vanghelie, pentru că nu și-a declarat casa la fisc și nu a plătit impozitul

Redactor:
Gabriela Stefan
ANI i-a făcut dosar lui Vanghelie, pentru că nu și-a declarat casa la fisc și nu a plătit impozitul
Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, va fi cercetat de procurori pentru fals în declarații, ca urmare a sesizării făcute de Agenția Națională de Integritate(ANI). Spre deosebire de alți politicieni și funcționari publici, Marian Vanghelie nu este "acuzat" că ar fi omis să declare bunuri, bani sau acțiuni, ci că a trecut în declarațiile de avere și ceea ce nu are.

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, va fi cercetat deprocurori pentru fals în declarații, ca urmare a sesizării făcutede Agenția Națională de Integritate(ANI). Spre deosebire de alțipoliticieni și funcționari publici, Marian Vanghelie nu este”acuzat” că ar fi omis să declare bunuri, bani sau acțiuni, ci că atrecut în declarațiile de avere și ceea ce nu are.

Astfel, ANI a stabilit că Vanghelie a menționat în declarațiilede avere din 29.06.2004, 12.03.2005, 27.12.2005, 29.12.2006,27.12.2007 și 25.06.2008 că a dobândit prin cumpărare, în anul2001, un apartament în suprafață de 110 mp, situat în București, acărui valoare de impozitare este de 60.000$. Declarațiilereferitoare la apartament nu sunt confirmate însă de către PrimăriaSector 2 – Direcția de Impozite și Taxe Locale. De asemenea,primarul a menționat în declarația de interese din data de01.07.2004 faptul că deține calitatea de acționar la o societatecomercială „nume indescifrabil” (număr de părți sociale sau deacțiuni 65%, în valoare de 34.000.000.000 lei) și SC București SA,deși, conform datelor înscrise la Oficiul Național al RegistruluiComerțului, Vanghelie nu figurează ca având calitatea de asociat/acționar/ administrator în cadrul niciunei societăți.

Primarul Marian Vanghelie a declarat că este posibil să nu aparădrept proprietar al apartamentului pe care îl deține și pe care nul-ar fi declarat, deoarece a plătit taxele mai târziu: „Cred că înmomentul când ANI a început verificarea – pentru că verificareaeste veche de doi ani de zile – în acel moment, într-adevăr, eu nuplătisem taxele pe rol. Cred că este corectă ceea ce au verificatcei de la ANI. Dar a fost pur și simplu o greșeală că nu plătisemtaxele. Am plătit cu întârziere taxele după nu știu ce perioadă”.Primarul a recunoscut că nu deține acțiuni la Magazinul București,dar spune că s-a trecut acționar în declarația de avere, pentru căa împrumutat pe cineva cu o sumă de bani pentru a cumpăra acțiuniacolo. „Eu cred că am exagerat, am vrut să fiu mai corect decât sepoate. Eu dădusem niște bani împrumut pentru acțiunile respectiveși mi s-a părut corect chiar să evidențiez. Nu să trec doar suma,că dacă cineva m-ar fi întrebat «din banii pe care îi aveți,domnule Vanghelie, unde îi dețineți, dacă nu-i dețineți nici colo,nici colo?». Înseamnă că undeva trebuia să îi evidențiez. Eu amvrut să fiu mai corect decât se poate. Și am scris exact, înparanteză, despre acțiuni. Faptul că am scris un lucru mai multdecât mi se cerea nu înseamnă că este un fals. Din contră”, aexplicat primarul Sectorului 5.

ANI s-a sesizat din oficiu în acest caz, în 12 mai 2008, caurmare a publicării unor articole de presă care semnalau posibilanerespectare de către Marian Vanghelie, în calitate de primar alSectorului 5, a dispozițiilor legale referitoare la completarea șidepunerea declarațiilor de avere.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Carmen de la Sălciua, prima imagine alături de noul iubit! Iubirea pluește în aer /...
Inchide