ANI i-a făcut dosar lui Vanghelie, pentru că nu și-a declarat casa la fisc și nu a plătit impozitul

ANI i-a făcut dosar lui Vanghelie, pentru că nu și-a declarat casa la fisc și nu a plătit impozitul
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 29/04/2012, 13:23

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, va fi cercetat deprocurori pentru fals în declarații, ca urmare a sesizării făcutede Agenția Națională de Integritate(ANI). Spre deosebire de alțipoliticieni și funcționari publici, Marian Vanghelie nu este”acuzat” că ar fi omis să declare bunuri, bani sau acțiuni, ci că atrecut în declarațiile de avere și ceea ce nu are.

Astfel, ANI a stabilit că Vanghelie a menționat în declarațiilede avere din 29.06.2004, 12.03.2005, 27.12.2005, 29.12.2006,27.12.2007 și 25.06.2008 că a dobândit prin cumpărare, în anul2001, un apartament în suprafață de 110 mp, situat în București, acărui valoare de impozitare este de 60.000$. Declarațiilereferitoare la apartament nu sunt confirmate însă de către PrimăriaSector 2 – Direcția de Impozite și Taxe Locale. De asemenea,primarul a menționat în declarația de interese din data de01.07.2004 faptul că deține calitatea de acționar la o societatecomercială „nume indescifrabil” (număr de părți sociale sau deacțiuni 65%, în valoare de 34.000.000.000 lei) și SC București SA,deși, conform datelor înscrise la Oficiul Național al RegistruluiComerțului, Vanghelie nu figurează ca având calitatea de asociat/acționar/ administrator în cadrul niciunei societăți.

Primarul Marian Vanghelie a declarat că este posibil să nu aparădrept proprietar al apartamentului pe care îl deține și pe care nul-ar fi declarat, deoarece a plătit taxele mai târziu: „Cred că înmomentul când ANI a început verificarea – pentru că verificareaeste veche de doi ani de zile – în acel moment, într-adevăr, eu nuplătisem taxele pe rol. Cred că este corectă ceea ce au verificatcei de la ANI. Dar a fost pur și simplu o greșeală că nu plătisemtaxele. Am plătit cu întârziere taxele după nu știu ce perioadă”.Primarul a recunoscut că nu deține acțiuni la Magazinul București,dar spune că s-a trecut acționar în declarația de avere, pentru căa împrumutat pe cineva cu o sumă de bani pentru a cumpăra acțiuniacolo. „Eu cred că am exagerat, am vrut să fiu mai corect decât sepoate. Eu dădusem niște bani împrumut pentru acțiunile respectiveși mi s-a părut corect chiar să evidențiez. Nu să trec doar suma,că dacă cineva m-ar fi întrebat «din banii pe care îi aveți,domnule Vanghelie, unde îi dețineți, dacă nu-i dețineți nici colo,nici colo?». Înseamnă că undeva trebuia să îi evidențiez. Eu amvrut să fiu mai corect decât se poate. Și am scris exact, înparanteză, despre acțiuni. Faptul că am scris un lucru mai multdecât mi se cerea nu înseamnă că este un fals. Din contră”, aexplicat primarul Sectorului 5.

ANI s-a sesizat din oficiu în acest caz, în 12 mai 2008, caurmare a publicării unor articole de presă care semnalau posibilanerespectare de către Marian Vanghelie, în calitate de primar alSectorului 5, a dispozițiilor legale referitoare la completarea șidepunerea declarațiilor de avere.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ministrul Educaţiei, mesaj clar despre TESTAREA elevilor! Ce se va întâmpla în şcoli
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Surpriză! Cine l-a ajutat pe Liviu Dragnea să își facă un nou partid politic: ”Îl...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei