ANRE trage un semnal de alarmă: Legislația privind piața gazelor naturale trebuie modificată, pentru a evita infrigementul

Publicat: 29 08. 2019, 20:44

Vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy Bege a precizat, la o întâlnire cu presa, că un aviz motivat a fost trimis de Comisia Europeană, iar autoritățile au termen până pe 26 septembrie pentru a trimite noua lege sau un proiect concret de modificare a legislației, în funcție de care poate acorda o prelungire de 90 de zile.

OUG 114/2018 a stabilit că producătorii trebuie să aloce cu prioritate gazele din producția internă pentru consumul populației, porevedere care încalcă normele europene.

„OUG 114 și OUG 19/ 2019, care o modifică, ar trebui discutate împreună în Parlament, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeană ne-a sugerat să elaborăm un calendar de dereglementare a prețurilor pe 18 luni. Eu sper că acest calendar să fie cuprins în legile care vor ieși din Parlament în urma modificării OUG 114 și OUG 19”, a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

La începutul săptămânii Comisia de Industrii și Servicii a abrogat articolele din OUG 114 care se referă la respectiva alocare, dar este așteptat și discutarea ordonanței în Comisia de Buget.