Antonio Guterres: 34 de milioane de oameni ar putea intra în situație de foamete. Dacă nu hrăniţi oamenii, veți hrăni conflictele

Publicat: 11 03. 2021, 21:59
Actualizat: 06 04. 2021, 14:58
Antonio Guterres: 34 de milioane de oameni ar putea intra în situație de foamete. Dacă nu hrăniţi oamenii, veți hrăni conflictele

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis, joi, în cadrul Consiliului de Securitate că în lipsa unei „acţiuni imediate”, „milioane de persoane” sunt expuse la „foamete şi moarte” în întreaga lume, potrivit AFP. Liderul ONU a mai spus că schimbările climatice și pandemia au accentuat riscul răspândirii foametei în lume.

Antonio Guterres spune că șocurile climatice şi pandemia de COVID-19 alimentează riscul

„Şocurile climatice şi pandemia de COVID-19 alimentează” riscul, a subliniat el în timpul unei reuniuni a Consiliului, organizată de SUA privind legătura dintre foamete şi securitate. Potrivit secretarului general al ONU, în circa 30 de ţări ”peste 30 de milioane de oameni sunt aproape de a fi declaraţi în situaţie de foamete.

„Mesajul meu este simplu: dacă nu hrăniţi oamenii, hrăniţi conflictele”, a insistat Antonio Guterres, spunând că omul este responsabil de crearea acestei situaţii.

„Foametea şi foamea nu mai sunt o chestiune de lipsă de alimente. Acum sunt în mare parte fabricate de om – şi folosesc termenul în mod deliberat”, a precizat responsabilul ONU, potrivit căruia „în secolul XXI nu este loc de foamete”.

La sfârşitul anului 2020, peste 88 de milioane de oameni sufereau de foame acută

Antonio Guterres a subliniat că „la sfârşitul anului 2020, peste 88 de milioane de oameni sufereau de foame acută din cauza conflictelor şi a instabilităţii – o creştere de 20% într-un an”.

„Proiecţiile pentru 2021 indică o continuare a acestei tendinţe înspăimântătoare”, a avertizat el, punctând că aceste studii ”arată o intensificare şi extindere a crizelor foamei în Sahel şi Cornul Africii şi accelerarea lor în Sudanul de Sud, Yemen şi Afganistan”.

„Pentru a preveni o catastrofă pentru 34 de milioane de femei, bărbaţi, fete şi băieţi” ONU şi agenţiile sale au lansat un apel la „mobilizare urgentă”pentru a furniza „5,5 miliarde de dolari de resurse suplimentare”, a afirmat Antonio Guterres.

Înaltul oficial a anunţat crearea la Organizaţia Naţiunilor Unite a unei ”echipe speciale la nivel înalt pentru prevenirea foametei”, la care vor contribui reprezentanţi ai Programului Alimentar Mondial (PAM) şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).