ANUNȚ. Patronatele din turism intenționează să acționeze în instanță Guvernul dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie

Publicat: 10 06. 2020, 15:18
Actualizat: 10 06. 2020, 15:19
TURISM. Care este prețul unui concediu cu mașina în străinătate / Sursă FOTO: Unsplash.com

Patronatele din Turismul Românesc anunță că va acționa în instanță Guvernul dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, în contextul în care începând cu această dată peste 500.000 de români și-au achiziționat deja servicii de cazare în țară, cu mese incluse, iar președintele Iohannis nu a făcut niciun anunț despre redeschiderea restaurantelor din hoteluri.

Patronatele din turism avertizează Guvernul că va acționa în instanță Guvernul pentru întârzierea deschiderii restaurantelor din hoteluri, măsură care „va arunca în faliment mai mult de două treimi dintre hotelurile din țară”.

Patronatele din turism intenționează să acționeze Guvernul în instanță pentru subminarea economiei naționale

„Patronatele din turism intenționează să acționeze Guvernul în instanță pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, data începând cu care peste 500.000 de români și-au achiziționat deja servicii de cazare în țară, cu mese incluse, care nu pot fi prestate în aceste condiții.

Chiar și o întârziere cu două săptămâni a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune România în mare dezavantaj competitiv față de alte țări din zonă, care au ridicat deja aceste restricții și, în același timp, aruncă în faliment mai mult de două treimi dintre hotelurile din țară”, potrivit unui comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) citat de Mediafax.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc menționează că președintele României nu a anunțat când se vor redeschide restaurantele din hoteluri în plin sezon estival, clienții având acces la restaurantele în aer liber.

„În discursul său de ieri (marți – n.red.) în care a vorbit despre măsurile care vor fi luate după 15 iunie, președintele Iohannis a anunțat deschiderea mall-urilor, însă fără restaurantele din interiorul acestora și fără locurile de joacă, dar nu a spus absolut nimic despre așteptata redeschidere a restaurantelor din hoteluri. În momentul de față clienții au acces, începând cu 1 iunie, doar pe terasele restaurantelor, cu o serie de limitări”, adaugă sursa menționată.

În acest context, perspectiva ca restaurantele din hoteluri să nu se deschidă pe data de 15 iunie, în plin sezon estival și după trei luni de pauză, „a șocat întreaga industrie a turismului din România”.

Potrivit sursei citate, peste 500.000 de persoane au achiziționat, începând cu 15 iunie, vacanțe în România ce includ servicii de cazare cu masa, care nu pot fi prestate în aceste condiții.

Multe dintre hotelurile din orașe, stațiuni sau de la munte, nu beneficiază de terase care să asigure serviciile pentru toți turiștii cazați, motiv pentru care nu își vor putea desfășura activitatea.

„În condițiile în care nu au putut funcționa în ultimele trei luni, iar fiecare zi din sezonul care tocmai a început e esențială pentru a minimiza pierderile generate de efectele pandemiei de coronavirus, estimăm că, dacă nu se deschid restaurantele pe data de 15 iunie și se întârzie cel puțin două săptămâni această măsură, mai mult de 70% dintre hotelurile din România vor da faliment”, potrivit sursei citate.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, noi măsuri de relaxare care vor intra în vigoare după 15 iunie

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut declarații de presă, după ce a condus la Palatul Cotroceni o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19. Șeful statului a anunțat că, în urma analizei, se impune prelungirea stării de alertă, dar cu mai puține restricții, și a enumerat principalele măsuri de relaxare vizate. Printre aceste, restaurantele nu vor fi redeschise.

„Se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante sau locuri de joacă, va fi posibilă redeschiderea grădinițelor și creșelor private”, a spus șeful statului.

Ședința de la Palatul Cotroceni vine în contextul în care se apropie finalul perioadei în care este instituită stare de alertă pe teritoriul României pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, iar responsabilii analizează variante pentru următorul set de măsuri.

În 20 mai, Parlamentul a încuviințat instituirea stării de alertă, pentru 30 de zile, începând din 18 mai. Din 465 de parlamentari, proiectul a fost adoptat cu 372 voturi pentru și 37 voturi împotrivă.