FOTO. Jandarmii i-au împiedicat pe ambulanțieri să protesteze în fața Parlamentului: „Eram conștienți că nu putem face un protest la nivelul pe care îl voiam”

FOTO. Jandarmii i-au împiedicat pe ambulanțieri să protesteze în fața Parlamentului: „Eram conștienți că nu putem face un protest la nivelul pe care îl voiam”
FOTO. Jandarmii i-au împiedicat pe ambulanțieri să protesteze în fața Parlamentului: „Eram conștienți că nu putem face un protest la nivelul pe care îl voiam”. Foto: Alexandra Pandrea/Gândul
Publicat: 10/06/2020, 14:34
Actualizat: 10/06/2020, 14:43

Ambulanțierii din toată țara s-au strâns, miercuri, în fața Parlamentului, să protesteze față de „deciziile incorecte” luate de autorități și cer să primească „ stimulentul mult trâmbiţat de actualul Guvern”. Jandarmeria a intervenit și i-a avertizat pe ambulanțieri să organizeze un protest clasic.

Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale ”Ambulanţa”, a declarat pentru Gândul.ro, că aceștia nu au primit aprobare de la Primărie pentru desfășurarea protestului.

„Ni s-a comunicat ieri la amiază, însă colegii erau deja în drum spre București. Voiam oricum ca acest proces să fie unul model, pașnic. Nu am fost înteleși.  Ceea ce am făcut însă, a fost dedicat celor doi colegi care au decedat în lupta cu covid. Am profitat de acest moment pentru a depune flori în amintirea celor doi colegi, însă ne-am arătat și nemulțumirea față de problemele pe care le avem”, a declarat Gheorghe Chiș.

Ambulanțierii cer „ stimulentul mult trâmbiţat de actualul Guvern”

Aceștia au venit cu echipamentul de lucru, cu vesta şi şapca de protest, mănuşi, mască şi viziere. S-a respectat și distanța de 1,5 metri.

„Jandarmeria a intervenit, nu ne-au dat voie. Ne-au comunicat că neavând aprobarea, să nu ne organizăm într-un protest clasic. Însă eram conștienți că în perioada aceasta nu poți face un protest la nivelul pe care îl vrei. Noi am încercat, așa cum am promis că vom respecta toate măsurile care se impun în această stare de alertă. Ne-am supus, ne-am exprimat prin prezență în zona respectivă având un efect, asta pentru că președintele Camerei Deputaților și-a făcut timp să aibă o discuție cu noi. Colegii au mărșăluit în parcul Izvor, s-au plimbat, au socializat în grup de doi.Sperăm că două din cele cinci probleme vor fi soluționate în cursul săptămânii viitoare ”, a mai declarat președintele Federației Naționale Sindicale ”Ambulanța”.

Redăm nemulțumirile ambulanțierilor:

1. Forma finală a proiectului PL-x nr. 257/2020 care a adus completări la OUG nr. 43/2020, trimis la promulgare, proiect la care am adus prin Blocul Naţional Sindical amendamente pe perioada procesului legislativ, nu au cuprins propunerile noastre, şi NU au fost asumate şi introduse în lege, deşi era ultima speranţă a noastră că se va face dreptate în Camera Deputaţilor pentru personalul operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă care a desfăşurat activitatea în teren în perioada stării de urgenţă şi nu numai, în vederea acordării stimulentului de risc în lupta cu COVID-19, stimulent mult trâmbiţat de actualul Guvern şi Preşedintele României.

2. Propunerea de modificare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate salarizarea asistenţilor medicali, şi nu numai, când sporul pentru condiţii deosebit de periculoase a fost diminuat şi egalizat cu sporul personalului din unităţile spitaliceşti, propuneri înaintate la Comisia pentru muncă şi protecţie socială pe timpul derulării procesului legislativ al proiectului PL-x nr. 600/2019, NU au fost introduse din motive cunoscute, ceea ce a făcut să revenim cu altă iniţiativă legislativă care a fost depusă la Comisia pentru sănătate şi familie din Senatul României.

3. Proiectul de lege PL-x nr. 355/2015 privind STATUTUL personalului profesionist operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, este blocat din toamna anului 2016 la Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, din motive necunoscute, deşi am făcut solicitări de repunere pe dezbateri a acestui proiect preşedintelui şi individual membrilor comisiei, oferind din partea noastră posibilitatea de a accepta unele modificări care se impun în proiect.

4. Propunerile de completare şi modificare a Titlului IV din Legea nr. 95/2006, propuneri care se impun a fi aduse pentru buna organizare, dezvoltare şi consolidare a Serviciilor Publice de Ambulanţă, sunt în aşteptare din 2017 la Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, din motive necunoscute.

5. Lipsa de răspuns la adresele depuse în Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi la unele comisii, este considerat de noi ca o indiferenţă faţă de personalul din aceste unităţi care desfăşoară activitatea în condiţii de teren şi în regim de urgenţă contra cronometru pentru a salva vieţi”.

Victor Ponta, după ieșirea în stradă a ambulanțierilor

Victor Ponta scrie pe Facebook un mesaj în care le atrage atenția liberalilor că se joacă cu focul în chestiunea banilor promiși personalului medical folosit în timpul epidemiei Covid-19.

”Fiindcă au fost săriți din schemă la împărțirea primelor, ambulanțierii au ieșit miercuri, 10 iunie, la protest, strigându-și în stradă disperarea.Liderul Pro România s-a erijat în apărătorul lor și amenință Guvernul cu un proiect de lege care va face dreptate în privința acordării drepturilor bănești și ambulanțierilor.

„Nelu Tataru a început să se comporte la fel ca Ludovic Orban – NU a acordat prima promisă (chiar de președintele Iohannis) lucrătorilor de la Ambulanță – deși aceștia au fost în prima linie a luptei cu pandemia de Covid 19!”, scrie Ponta.

Fostul premier și președinte al PSD îi atenționează pe Nelu Tătaru să aibă grijă: „Tătaru – dă banii oamenilor de la Ambulanță!!!! Nu te comporta ca Orban – ca să nu plătești cum va plăti Orban!!!”.

În încheiere, Victor Ponta anunță că „Pro România va promova o propunere de lege în Parlament pentru acordarea acestor drepturi – dar corect este ca Guvernul sa actioneze #ACUM!”.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021