„Archimedes”, cea mai mare operațiune de poliție din Europa. 30 de copii români au fost salvați din mâinile traficanților de carne vie

Publicat: 24 09. 2014, 16:45
Actualizat: 04 02. 2019, 01:38

Europol a coordonat cea mai mare operațiune împotriva crimei organizate din Europa, la care au participat toate statele membre UE, precum și 6 țări partenere – Australia, SUA, Columbia, Norvegia, Serbia și Elveția. Operațiunea a vizat o serie de raiduri în locații-cheie precum aeroporturi, puncte de trecere a frontierei, porturi și locuri cunoscute pentru criminalitate, din diverse orașe.

În România, polițiștii au făcut 19 percheziții și au arestat 14 persoane, identificând totodată 37 de victime ale traficanților de carne vie, dintre care 30 sunt minori. În România au mai fost confiscate și 4 kilograme de droguri (printre care și steroizi și anabolizante).

 

 

Polițiștii au țintit prin această operațiune indivizi aflați în posturi înalte în lanțul de comandă al rețelelor de crimă organizată, precum și investigarea și întreruperea traseelor folosite de ei. Au fost descoperite 13 mașini de lux furate din Europa, care aveau ca destinație finală țări precum Tadjikistan.

Mașinile de lux erau furate in Franța sau Germania, apoi duse în Austria, respectiv țările nordice, apoi transportate cu trailere în țările baltice, la granița cu Rusia.

Cocaina pleca din Columbia, prin curieri sau colete trimise cu avionul, către destinații din Europa.