Atenționare hidrologică pentru întreaga țară: intensificarea înghețului pe majoritatea râurilor

Publicat: 16 02. 2012, 10:05
Actualizat: 16 02. 2012, 14:02
Hidrologii au emis, marți, o atenționare valabilă până în 27 ianuarie, în care anunță că, timp de o săptămână, fenomenul de îngheț se va extinde și se va intensifica pe râurile din întreaga țară.

Hidrologii au emis, marți, oatenționare valabilă până în 27 ianuarie, în careanunță că, timp de o săptămână, fenomenul deîngheț se va extinde și se va intensifica perâurile din întreaga țară.

„Având în vedere precipitațiile sub formă de ninsoare căzute înultimele 24 de ore, cele prevăzute pentru următoarele zile, precumși scăderea accentuată a temperaturilor în următoarele șapte zile,se prognozează că în intervalul 20-27 ianurie 2010 se vorintensifica și extinde fenomenele de îngheț pe majoritatearâurilor”, scriu reprezentanții Institutului Național de Hidrologieși Gospodărire a Apelor (INHGA), în documentul transmis tuturorprefecturilor din România.

Astfel, în primele două zile ale intervalului în care atenționareaeste valabilă, hidrologii se așteaptă la curgeri frecvente de năboi”îndeosebi pe unii afluenți ai Someșului, pe cursurile mijlocii șiinferioare ale Crișurilor, pe cursurile superioare și mijlocii aleMureșului, Oltului și unii afluenți ai lor, pe Argeș și uniiafluenți ai săi și pe afluenții Siretului”.

În a doua jumătate a perioadei vizate, hidrologii prognozează că perâurile Vișeu, Iza, Tur, pe cursurile superioare ale Someșurilor,pe Crasna, Barcău, Crișul Repede, Jiu, pe afluenții Oltuluisuperior și mijlociu, pe râurile din bazinele superioare aleArgeșului, Ialomiței și Prahovei, pe majoritatea râurilor dinbazinele Siret, Prut și pe cele din Dobrogea se va produce frecventfenomentul de pod de gheață.

Acestea vor duce, potrivit hidrologilor, la formarea de blocaje deghețuri pe unele sectoare de râu, îndeosebi pe Bistrița, în amontede acumularea Izvoru’ Muntelui, pe Iza, Mara, Șieu, Someșul Cald,pe Mureș în aval de Ocna Mureș și pe unii afluenți ai acestuiaprecum Arieș, Sebeș, Secaș, Ampoi, Pian.

Gheața la maluri va fi un fenomen predominant pe râurile din vestulțării și din zona de câmpie din sud.

Mediafax