Austria a adoptat legea vaccinării obligatorii împotriva Covid-19, care intră în vigoare din 4 februarie

Publicat: 21 01. 2022, 11:40

Austria a adoptat legea privind vaccinarea obligatorie a tuturor adulților, devenind prima ţară din Uniunea Europeană care ia o astfel de măsură împotriva Covid-19, transmite AFP. Măsura va intra în vigoare la 4 februarie.

Proiectul, anunţat în noiembrie pentru a stimula o campanie de imunizare slabă, a fost aprobat de majoritatea clasei politice (137 pentru, 33 contra din 183 de parlamentari).

„Vaccinarea este şansa pentru societatea naostră de a obţine o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne restricţioneze”, a declarat cancelarul conservator Karl Nehammer.

Mulţi austrieci au fost împotriva legii şi au protestat în stradă aproape în fiecare weekend. În acest climat tensionat, guvernul se teme de escaladări şi a anunţat săptămâna aceasta stabilirea de „perimetre de protecţie” în jurul unităţilor de sănătate, centrelor de vaccinare şi de testare.

Aproape 30.000 de noi cazuri au fost raportate în Austria miercuri, în doar 24 de ore, pe fondul răspândirii variantei Omicron

În jur de 72% din populaţia de de 8,9 milioane de locuitori are în acest moment schema completă de vaccinare, un procent mai mic decât Franţa şi Spania. Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Sănătăţii, rămân de convins un milion şi jumătate de adulţi. Autoritățile au anunțat și o loterie cu o recompensă de 500 de euro pentru cei vaccinaţi.