AVERTIZARE ANM. Cod portocaliu, în România, pentru 36 de orașe. Se anunță averse torențiale și căderi de grindină

Publicat: 14 06. 2020, 12:34
Actualizat: 14 06. 2020, 15:16

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă avertizare meteo. Vremea rea lovește România! Care sunt zonele afectate și care sunt maximele și minimele de azi?

Avertizare ANM: Cod portocaliu, în România

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie indică o avertizare de cod portocaliu de ploi torențiale și vânt puternică în cea mai mare parte a țării. Inițial, ANM a indicat condițiile meteo precare pentru mai puține județe, dar acum avertizarea s-a extins pentru 36 din orașe unde își vor face apariția ploile torențiale și vijeliile. Conform sursei citate, atenționarea de vreme rea a fost prelungită până la orele 03:00.

Averse torențiale vor fi în după-amiaza zilei de duminică, 14 iunie, orele 13:00, și în prima parte a nopții de duminică spre luni, 14-15 iunie, ora 03:00 în: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova şi local în Muntenia, Dobrogea şi Oltenia. De asemenea, se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp şi pe arii restrânse 50 – 80 l/mp. Căderile de grindină de dimensiuni merii și mari nu vor lipsi, pe lângă intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 70-80 de km/h și frecvente descărcări electrice. Codul portocaliu vizează majoritatea zonelor din România, cu excepție celor din sudul țării, municipiul București și parțial județele Constanța și Tulcea.

Anunțul specialiștilor

„Interval de valabilitate: 14 iunie, ora 13:00 – 15 iunie, ora 03:00 Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, grindină, intensificări puternice ale vântului, vijelii Zone afectate: conform textului și hărții În după-amiaza zilei de duminică (14 iunie) și în prima parte a nopții de duminică spre luni (14/15 iunie), în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și local în Muntenia, Dobrogea și Oltenia vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70…80 km/h) și frecvente descărcări electrice”

Un copil de 4 ani a fost luat de viitură, de lângă părinții lui, sâmbătă seară, în satul Valea de Sus, județul Bihor

Pompieri, salvamontiști și localnici l-au căutat până noaptea, când au fost nevoiți să renunțe din cauza condițiilor meteo. Duminică a fost găsit trupul neînsuflețit al copilului.

Micuțul a fost târât de viitură circa 3 kilometri față de locul de unde a fost smuls de lângă părinți.

De asemenea, mașina în care se afla familia a fost dusă de curent la vale mai bine de un kilometru.

O familie cu doi copii a fost surprinsă de viitură sâmbătă seară, în  timp ce traversau cu mașina un pârâu din satul Valea de Sus, Bihor, pentru a ajunge acasă.

Pentru că mașina era deja blocată, iar apa crescuse foarte mult, tatăl a scos copiii pe rând pentru a-i duce pe uscat. Primul a fost copilul de 4 ani, pe care l-a dus până la mal, și s-a întors la mașină, pentru a-și recupera soția și celălalt copil, mai mic. Când au ajuns la mal, copilul de 4 ani dispăruse, luat de ape.