Avocatul Poporului Renate Weber: Toate pensiile speciale pot fi desființate, cu excepția celor ale magistraților

Publicat: 04 03. 2021, 10:19
Avocatul Poporului Renate Weber: Toate pensiile speciale pot fi desființate, cu excepția celor ale magistraților / Sursă FOTO: Marian Ilie - Mediafax Foto

Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că toate pensiile speciale pot fi desființate, cu excepția celor ale magistraților, dacă parlamentarii vor dori acest lucru.

Renate Weber a anunțat într-o intervenție la TVR faptul că înainte de adoptarea proiectului de lege privind desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost sunată de mai mulți foști parlamentari, cei mai mulți liberali, care i-au cerut să atace actul normativ.

„Vai de mine! Mi-au înroșit telefonul. Niciodată… Eu, de când sunt în funcția asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulți erau din PNL. În toată perioada asta (n.r. m-au sunat) să atac la CCR. Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari. În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. La un moment dat chiar așa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înțeleagă că nu am motiv de neconstituționalitate”, a declarat Renate Weber.

Renate Weber: Parlamentarii pot da legi pentru fiecare celelalte categorii

De asemenea, aceasta a explicat faptul că pensiile speciale ale magistraților nu pot fi desființate în urma unei decizii luate de Curtea Constituțională a României.

„Am o decizie a CCR care spune foarte frumos că o singură categorie profesională, cea a magistraților, are suport constituțional pentru acest tip de pensie de serviciu. Deci, au început cu parlamentarii. Dacă mâine vor, mâine pot să dea legi pentru fiecare celelalte categorii”, a mai explicat Avocatul poporului.

Deputații și senatorii au votat recent un proiect prin care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost elimintate. Proiectul votat a fost unul inițiat de PSD. Au fost 357 de voturi „pentru” și niciunul împotrivă iar parlamentarii UDMR nu au votat. Ulterior, Klaus Iohannis a promulgat legea.