„Bă, tăceți din gură că vă bat, azi e ziua voastră!” – Angajatele unui centru de plasament din Galați au fost înregistrate amenințând copiii

Publicat: 06 04. 2014, 09:35
Actualizat: 04 08. 2014, 04:26

Fosta directoare de la Centrul de plasament numărul 3 din municipiul Galați a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă și le vorbesc urât copiilor instituționalizați, după ce, susține aceasta, la sfârșitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiță internată care i-a cerut explicații cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.

„Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente – lingură, băț – și abuzuri emoționale de genul unor apelative indecente adresate copiilor”, a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv.

După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, care a declanșat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galați, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.

 

 

Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilități, folosesc cuvinte obscene și îi amenință cu bătaia.

„Bă, tăceți din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băț acum, las că te omor eu”! sau „Ce vrei fă? Îți trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg”, se aude într-o înregistrare.

Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povestește alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: „I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare”.

În urma depunerii unei reclamații scrise și a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcție, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.

„Am reclamat-o pentru abuz. Pentru a putea fi montat acest sistem trebuia să ai autorizație de la o anumită autoritate, iar doamna Gheorghiu nu avea. A montat ilegal un sistem audio prin care să înregistreze printr-o metodă securistică personalul și copiii din acel centru. Din înregistrări, e adevărat, rezultă un abuz emoțional”, a declarat Cezar Groza, directorul adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Galați.

Pe de altă parte, angajata suspendată a angajat un avocat care va contesta deciziile ce vor fi luate împotriva ei.

„Acolo sunt atât abuzuri fizice, cât și verbale, copiii sunt legați. Angajații sunt în continuare acolo, nu s-a luat nicio măsură. Persoana care a raportat superiorilor a fost îndepărtată de lângă copii. Vom lua măsurile legale, respectiv contestarea în instanță a deciziei, oricare ar fi ea. Chiar dacă este o micșorare de drepturi salariale, chiar dacă este un avertisment”, a declarat avocata femeii.

Poliția Județeană Galați a început o anchetă în acest caz.

În Centrul de plasament numărul 3 din Galați trăiesc 53 de copii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între șase luni și 23 de ani.