Băsescu a intrat într-un simulator de zbor, în Turcia, și a pilotat un avion F-16 asupra căruia s-a tras

Publicat: 06 02. 2014, 17:56
Actualizat: 11 02. 2019, 14:11

Președintele Traian Băsescu a pilotat un avion F-16 asupra căruia s-a tras dintr-o aeronavă inamică, totul întâmplându-se în Turcia, în ultima zi a vizitei sale de stat, într-un simulator pentru instruirea piloților.

Vizitarea Centrului național de simulare pentru instruirea piloților pentru avioanele de luptă F-16 a fost ultimul punct de pe agenda vizitei de stat în Turcia a președintelui Traian Băsescu.

Șeful statului român a primit, la sosirea la Centrul național de simulare pentru piloți din Ankara o plachetă comemorativă și un tablou cu stema României înconjurată de flori roșii.

Traian Băsescu a vizitat apoi, alături de membri ai delegației, un hangar în care se aflau avioane F-16 pentru instruirea Forțelor Aeriene Turcești.

Ulterior, șeful statului român a fost condus la simulatorul de zbor.

Oficialii militari turci i-au explicat președintelui cum trebuie să se așeze, cum să își țină picioarele, unde trebuie să se uite și care sunt principalele comenzi ale aparatului de zbor.

După ce s-a așezat, având în față bordul de comandă al avionului, președintele a intrat în simulatorul propriu-zis – o cupolă care simulează tot ce vede pilotul în jurul său în timpul zborului.

Lângă șeful statului s-au aflat în permanență cei doi oficiali militari turci, care i-au explicat ce trebuie să facă și în ce situație de zbor se află. Ei i-au spus președintelui că are în dreapta o aeronavă și că trebuie să întoarcă avionul pentru a se feri de aceasta. Pe ecranul simulatorului s-a văzut că asupra avionului în care era președintele s-a tras.

„Într-o aeronavă reală aș fi mort acum”, a spus președintele râzând.

La final, după câteva minute, președintele le-a mulțumit celor care l-au însoțit în simularea de zbor și a ieșit din simulator.

La ieșirea din Centrul național de simulare pentru instruirea piloților președintele s-a fotografiat alături de membrii delegației și de reprezentanții instituției.