Băsescu: Niciun magistrat nu va accepta să mai cedeze independența justiției

Publicat: 15 06. 2015, 08:25

Traian Băsescu a spus, duminică, la întrunirea regională a PMP de la Iași, că România are nevoie de justiție, cum fiecare om are nevoie de aer, el susținând că justiția va funcționa la fel, chiar și în condițiile înlocuirii Liviei Stanciu și a Codruței Kovesi de la conducerea ICCJ și a DNA, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Acum, unii și-au stabilit două targeturi, Stanciu și Kovesi. Nu, dragilor. Să știți că mâine apar alt Stanciu și alt Kovesi, iar justiția va funcționa la fel. Funcționarea parchetelor și Înaltei Curți nu este legată de o persoană. În zece ani s-a construit încrederea procurorilor că au devenit inatacabili de politic. Niciun magistrat nu va accepta să mai cedeze independența asupra căreia au ajuns la concluzia că nu le mai poate fi luată de politic”, a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că procesul de consolidare și modernizare a justiției trebuie să continue, chiar dacă „și acolo există și procurori și judecători corupți, există incompetență și uneori orgolii excesive”.

„Dar de aici până la a vrea să demolezi justiția… înseamnă să demolezi ce s-a construit în ultimii zece ani. Or justiția a devenit tot mai credibilă și mai eficientă. Cine vrea să demoleze ce s-a construit nu acționează decât împotriva interesului național. Bătălia care se duce pe modificarea codurilor este greșită. Nu sunt perfecte codurile, sunt deja 20 de constatări de neconstituționalitate ale CCR, ele trebuie clarificate. Dar a încerca să-ți faci scut împotriva corupției din noul Cod Penal sau noul Cod de Procedură Penală este o mare lovitură care s-ar da justiției”, a spus Traian Băsescu.

La reuniunea regională a PMP participă aproximativ 1.000 de reprezentanți ai partidului din șase județe ale Moldovei: Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău și Vaslui.

Florin Ghețău, corespondenti@mediafax.ro