Băsescu, prima vizită la Chișinău de când e cetățean moldovean: „Am trecut din țara mea în țara mea”

Publicat: 26 11. 2016, 11:37

”La ora 09.28, prin punctul de frontieră Albița, am intrat în Republica Moldova, pentru prima dată și ca cetățean al acestei țări. Altfel spus, am trecut frontiera din țara mea în țara mea”, a scris Traian Băsescu Facebook.

În cadrul vizitei acesta se va întâlni cu cetățenii R.Moldova la Filarmonica Națională, începând cu ora 11:00. Inițial se preconiza ca evenimentul să aibă loc la Palatul Republicii, dar administrația a refuzat pe motiv că în această perioadă ar putea avea loc învestirea noului președinte, Igor Dodon, transmite unimedia.info, citându-l pe Constantin Codreanu, candidat PMP pentru funcția de deputat în Parlamentul României.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), a avertizat înainte de cel de-al doilea tur de scrutin că îi va retrage cetățenia moldovenească fostului președinte al României Traian Băsescu dacă va câștiga alegerile.

Traian Băsescu – susținător declarat al unirii României cu Republica Moldova – a depus la începutul lunii noiembrie jurământul de cetățean al Republicii Moldova, alături de soția sa Maria, spunând că și-a îndeplinit „visul de a avea cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru și puțin dincolo”. „Președintele Timofti, prin decret, mi-a acordat dreptul să devin cetățean al Republicii Moldova. O republică dragă mie, ca și țara mea. O republică de care mă simt legat prin cultură, prin educație, prin limbă și, mai ales, prin solidaritate. Solidaritatea a fost aceea care m-a făcut de multe ori în timpul celor zece ani cât am îndeplinit funcția de președinte să întreprind acțiuni, în primul rând, în favoarea cetățenilor Republicii Moldova și a parcursului european al acestei țări a cărei independență România a cunoscut-o prima de pe mapamond”, a declarat Traian Băsescu înainte de a depune jurământul.