Boom mondial al gemenilor. Explicația oamenilor de știință

Publicat: 12 03. 2021, 14:28
Boom mondial al gemenilor. Explicația oamenilor de știință / Sursă FOTO: Shutterstock

Boom mondial al gemenilor după ce rata acestor tip de sarcini a crescut cu o treime din 1980. Aproximativ 1,6 milioane de gemeni se nasc în fiecare an în întreaga lume.

Oamenii de știință susțin că unul dintre factorii care au dus la creșterea numărului de gemeni la nivel mondial este fertilizarea in vitro. Astfel că rata de sarcini cu gemeni a crescut cu o treime din 1980 și până în prezent.

Potrivit unei prezentări globale din revista Human Reproduction, vârful a fost atins datorită creșterilor mari, în ultimii 30 de ani, a ratei privind sarcinile de gemeni. O creștere de 32% a fost înregistrată în Asia , iar  în America de Nord de 71%.

Boom mondial al gemenilor

Cercetătorii au colectat informații despre aceste rate din 165 de țări din perioada 2010-2015 și le-au comparat cu ratele din 1980 până în 1985.

Numărul de gemeni născuți la mia de nașteri este acum deosebit de ridicat în Europa și America de Nord – iar la nivel mondial a trecut de la nouă la 1.000 de nașteri la 12.

Dar rata privind sarcinile cu gemeni în Africa a fost întotdeauna ridicată și nu s-au schimbat prea mult în ultimii 30 de ani, ceea ce s-ar putea datora creșterii populației. Africa și Asia reprezintă în prezent aproximativ 80% din toate nașterile de gemeni din lume.

Profesorul Christiaan Monden, autorul studiului de la Universitatea din Oxford, a declarat că există o cauză care a dus la o asemenea creștere.

Cele mai mari rate, în Africa și Asia

„Rata de naștere a gemenilor în Africa este atât de mare din cauza numărului mare de gemeni dizigotici – gemeni născuți din două ovule separate – născuți acolo”, a explicat acesta.

Acest lucru se datorează cel mai probabil diferențelor genetice dintre populația africană și alte populații.

Ratele din Europa, America de Nord și țările oceanice încep să fie din ce în ce mai mari. Utilizarea din ce în ce mai mare a reproducerii asistate din punct de vedere medical încă din anii 1970 au fost principalele cauze. Cu alte cuvinte, fertilizarea in vitro, injecția intracitoplasmatică a spermei, inseminarea artificială și stimularea ovariană joacă un rol important.  Toate aceste tehnici cresc toate probabilitatea unei nașteri multiple.

Femeile care aleg să-și întemeieze familiile mai târziu în viață, utilizarea sporită a contracepției și fertilitatea mai mică joacă, de asemenea, un rol, potrivit analizei. Dar accentul se pune acum pe sarcinile singulare, care sunt mai sigure, susține profesorul Monden.

Care sunt factorii care influențează apariția sarcinilor multiple

„Acest lucru este important, deoarece nașterile de gemeni sunt asociate cu rate mai mari de deces la bebeluși și copii, cu mai multe complicații pentru mame și copii în timpul sarcinii, dar și în timpul nașterii și după”, a explicat specialistul.

Gemenii au mai multe complicații la naștere, sunt mai des născuți prematur și au greutăți mai mici la naștere. De asemenea, există riscul de a se naște morți.

Analiza a constatat că soarta gemenilor din țările cu venituri mici și medii este îngrijorătoare. În Africa subsahariană, în special, mulți gemeni își vor pierde frații în primul an de viață – peste 200.000 în fiecare an.

„În timp ce ratele de naștere a gemenilor în multe țări occidentale bogate se apropie acum de cele din Africa subsahariană, există o diferență uriașă în șansele de supraviețuire”, a declarat profesorul Jeroen Smits, autorul studiului.

Privind în perspectivă, cercetătorii spun că India și China vor juca un rol major în ceea ce privește rata de naștere a gemenilor.