Bucureștiul – campion european la dezvoltare

Redactor:
Maria Manoliu
Bucureștiul – campion european la dezvoltare
Bucureștiul va fi în următorii cinci ani orașul cu cel mai ridicat ritm mediu de dezvoltare din Europa, de 7,2%, și cu cel mai mare grad de creștere a numărului de locuri de muncă, de 3,7% pe an, potrivit unui studiu al Oxford Economics, citat de publicația germană Handelsblatt.

Bucureștiul va fi în următorii cinci ani orașul cu cel mairidicat ritm mediu de dezvoltare din Europa, de 7,2%, și cu cel maimare grad de creștere a numărului de locuri de muncă, de 3,7% pean, potrivit unui studiu al Oxford Economics, citat de publicațiagermană Handelsblatt.

Pe locul doi în clasamentul Oxford Economics privind gradul dedezvoltare din perioada 2010-2015 se plasează Sofia, cu un ritmmediu de 6,3%.Următoarele poziții sunt ocupate, în ordinedescrescătoare, de Varșovia (5,7%), Praga (4,2%), Helsinki (3,7%),Stockholm (3,5%), Budapesta (3,5%), Londra, Bruxelles șiOslo.Orașele est-europene București, Sofia, Varșovia și Praga vorfi în următorii cinci ani orașele cu cea mai explozivă dezvoltaredin Europa, menționează Handelsblatt.

Investițiile lui Oprescu: stadionul Lia Manoliu, pasajulBasarab și Diametrala Nord-Sud

Din punct de vedere al administrației publice locale, primarulgeneral al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis că până la fineleacestui an va termina mai multe proiecte de investiții. Este vorbade stadionul Lia Manoliu, pasajul Basarab și DiametralaNord-Sud.
Lucrările la stadionul Lia Manoliu au început în anul 2007 și pânăla finele anului trecut acestea au costat, potrivit lui SorinOprescu, 262.213.000 lei.
În 2010, an în care se speră finalizarea șantierului, valoareaestimată a lucrărilor va fi de 440 milioane de lei, adicăechivalentul a peste 100 de milioane de euro.
Viitorul stadion Lia Manoliu va fi identic cu cel al CommerzbankArena din Frankfurt. Pasajul Basarab are o istorie și mai veche.Acesta a început în mandatul fostului primar general al CapitaleiTraian Băsescu și după ce ani de zile a stat împotmolit înexproprieri, cabluri și lucrări ascunse, se pare că va fi gata lasfârșitul acestui an.

În această vară vor începe lucrările la parcarea subterană de laUniversitate, care vor dura 14 luni. Proiectul autostrăziisuspendate a rămas în aer, dar Sorin Oprescu a început lucrărilepentru construcția altei autostrăzi care să lege nordul de sudulCapitalei.

Aceasta va avea două benzi de circulație pe sens, linie dublă detramvai, piste pentru bicicliști, trotuare largi de trei metri șispații verzi de un metru.
Noua autostradă, este botezată „diametrala Nord-Sud” și sepreconizează a fi terminată până la sfârșitul acestui an.

Inchide