Bulgaria închide magazinele și benzinăriile duty-free de la frontierele sale terestre

Publicat: 15 02. 2012, 11:56
Actualizat: 16 02. 2012, 00:48
Guvernul bulgar a decis miercuri să închidă magazinele și benzinăriile duty-free de la frontiera acestei țări cu Tucia și Serbia, care constituie o sursă de contrabandă, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene, relatează AFP.

Guvernul bulgar a decis miercuri să închidă magazinele și benzinăriile duty-free de la frontiera acestei țări cu Tucia și Serbia, care constituie o sursă de contrabandă, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene, relatează AFP. Măsura vizează magazinele și benzinăriile situate la frontierele terestre ale Bulgariei cu Turcia și Serbia, cele de la frontiera cu România și Grecia fiind închise odată cu aderarea țării la UE, în 2007.

Totuși, magazinele duty-free din porturi și aeroporturi vor continua să funcționeze, potrivit deciziei guvernamentale. Într-un raport publicat la 4 februarie, Bruxelles-ul a precizat că magazinele și benzinăriile duty-free de la frontierele terestre ale Bulgariei "constituie centre ale corupției locale și a crimei organizate". Totuși, "ele sunt tolerate, iar cifra lor de afaceri a crescut în mod considerabil în 2007".

Din 2001, trei tentative guvernamentale de a închide aceste magazine și benzinării au eșuat. Potrivit Centrului de Studiu pentru Democrație din Sofia, "comerțul duty-free este concentrat în mâinile mai multor figuri puternice, strâns legate de instituții guvernamentale la nivel înalt și liderii partidelor".