Cadavre pe holurile Spitalului Universitar: Inspectorii sanitari au făcut verificări și au dat amenzi de 21.000 de lei

Publicat: 19 01. 2020, 21:09

„Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București au finalizat controlul la Spitalul Universitar de Urgență București, ca urmare a apariției în spațiul public a unor imagini privind manipularea pacienților decedați. Echipa de inspectori a constatat că imaginile apărute corespund realității, brancarda cu pacientul decedat a fost amplasată de către o asistentă medicală, într-un loc neadecvat, pe o scară de evacuare în caz de incediu”, anunță, duminică seara, Ministerul Sănătății (MS), într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmare a neregulilor constatate, inspectorii sanitari au amendat SUUB cu suma 20.000 de lei, iar asistenta care a abandonat brancarda cu pacientul decedat, într-un spațiu neadecvat, cu suma de 1.000 de lei.

„De asemenea, conducerii SUUB i s-a pus în vedere ca, în termen de 30 de zile, să identifice și să amenajeze un spațiu special pentru pacienții decedați, precum și să revizuiască procedura de manipulare a pacienților decedați, cât și să instruiască personalul medical care se ocupă de astfel de situații”, menționează MS.

Deputatul Emanuel Ungureanu a publicat, joi și vineri, pe Facebook, mai multe poze cu pacienți decedați care erau puși pe targă, pe holurile Spitalului Universitar din Capitală. În replică, reprezentanții unității sanitare au spus că a fost făcută o anchetă internă și persoanele responsabile vor fi sancționate.

„Conform legislației în vigoare, „după două ore de la deces cadavrul este transferat la morgă” de către brancardierii secției unde a decedat bolnavul, însoțit de asistentul medical. În acest sens, persoană decedată a fost scoasă din secție pentru a fi transportată la Anatomie Patologică. Secția în care a decedat pacientul fiind situată la etajul 10 al spitalului, până la sosirea liftului pentru a fi transportat la Anatomie Patologică, persoană decedată a fost pusă în acea zona, o zona de evacuare în caz de incendiu, pentru a nu sta în spațiul unde circulau bolnavii și aparținătorii”, conform unui comunicat oficial al spitalului, transmis Mediafax.