Cădelniță electronică, altar cu telecomandă: Aceasta este biserica high-tech din Sălaj

Publicat: 14 06. 2014, 21:35
Actualizat: 20 03. 2019, 17:15

Preotul Dan Drăgan, care slujește la biserica din Jibou, județul Sălaj, a apelat la mai multe produse moderne pentru a transforma lăcașul lui de cult. În afară de cădelnița electronică, biserica a fost dotată cu încălzire prin pardoseală, iar pe viitor preotul vrea ca ușile altarului să se deschidă cu telecomanda, scrie portalul Citynews.

„Are aici un lăcaș unde se pune tămâia, are un comutator, se apasă pe un buton și se aprinde un led, semn că funcționează cădelnița. Apoi se aprinde o rezistență și punem bobiță de tămâie. Ajunge numai tămâia”, explică preotul Dan Drăgan.

Drăgan, pasionat de electronică, slujește de zece ani la biserica din Jibou. Cădelnița electronică este o invenție a sa, aceasta fiind făcută prin imbinarea mai multor componente de la o mașinuță cu telecomandă, cu ajutorul unui sistem care evaporă doar tămâia.

„În primul rând, nu inhalăm praful negru de cădelniță și, în al doilea rând, ieșind numai praful de tămâie, nu se mai depune pe pictură. Aici este un avantaj pentru noi”, mai spune preotul.

Planurile preotului de a moderniza biserica nu se opresc aici, preotul dorind să instaleze cât de curând un sistem cu telecomandă pentru deschiderea ușilor de la altar.