CALENDAR CREȘTIN ORTODOX, 28 mai. Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare după Paște / Tradiții și obiceiuri

Publicat: 28 05. 2020, 03:40
Actualizat: 28 05. 2020, 04:11
Foto: Pixabay

Anul acesta, Înălțarea Domnului este sărbătorită pe 28 mai. În fiecare an se sărbătorește la 40 de zile de la Învierea Domnului și este un eveniment foarte important.

În această zi, Iisus Hristos se înalță la Ceruri, la dreapta tatălui și din acest motiv credincioșii schimbă salutul din ziua de Paști („Hristos a Înviat”) cu „Hristos s-a Înălțat”, iar răspunsul nu va mai fi „Adevărat a Înviat”, ci „Adevărat S-a Înălțat”.

Este una dintre sărbătorile cu dată schimbătoare din calendarul creștin. Anul acesta va pica într-o joi, pe 28 mai.

Înălțarea Domnului este cunoscută în biserică ca fiind Ziua Eroilor, Ispas sau Paștele Cailor. Ispas este un personaj mitic care a asistat la Înălțarea Domnului la Ceruri și totodată la ridicarea sufletelor celor morți la Domnul. Credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, în această zi importantă pentru creștini.

Tradiții și obiceiuri de Înălțare

  • se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai;
  • este ultima zi în care se mai roșesc ouă;
  • creștinii își pun flori de nuc la brâu, la fel cum a avut și Hristos când s-a înălțat;
  • se taie păr din cozile vitelor și se îngroapă în furnicar. „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar!”;
  • nu se seamănă în această zi, căci nu va crește nimic;
  • se împart bucate pentru sufletele celor morți;
  • femeile împart lapte dulce fiert cu pasat și, de asemenea, persoanei respective îi mai dau și o mătură din nuiele adunate de pe câmp.

Ziua eroilor și Înălțarea Domnului, sărbătorite la 40 de zile de la Înviere

În România, odată cu Înălțarea Domnului se sărbătoresc și eroii căzuți la datorie de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă, pentru apărarea țării, dreptății, libertății și credinței.

Creștinii serbează Înălțarea Domnului, la 40 de zile de la Înviere, zi în care în toate bisericile, mănăstirile și catedralele din țară și străinătate sunt pomeniți eroii români, un praznic al bisericii române adoptat din 2003 ca Sărbătoare Națională.

„În spiritul tradiției europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de «sărbătoare națională a poporului roman» și s-a stabilit a fi sărbătorită în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării, potrivit tradiției românești”, arăta Guvernul României în 3, când s-a stabilit adoptarea acestei sărbători la nivel oficial. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române hotărâse încă din anii 1999 și 2001, ca sărbătoarea Înălțării Domnului să fie consacrată ca Zi a Eroilor și Sărbătoare Națională Bisericească. Totodată, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, potrivit tradiției, ca Sărbătoare Națională a românilor”, preciza Patriarhia Română, anul trecut.