Cameron: Marea Britanie nu va participa la niciun sistem comun de azil al UE

Publicat: 08 03. 2016, 18:50
Actualizat: 01 11. 2016, 17:20

„Marea Britanie nu va participa la niciun proces comun de azil al Uniunii Europene. Noi avem o clauză solidă de exceptare”, declara luni premierul David Cameron într-o postare pe Twitter.

Declarația vine după ce oficialii de la Bruxelles au anunțat că ar putea propune centralizarea cererilor de azil, chiar de săptămâna viitoare, informează AFP, măsura urmând să ajute la gestionarea eficientă a crizei imigranților.

Liderii europeni s-au întrunit luni la Bruxelles într-un summit extraordinar U.E – Turcia, încercând să găsească o soluție pentru a stopa fluxul de imigranți. Numai anul trecut, Uniunea a primit peste 1,2 milioane de solicitări de azil.

Sistemul actual prevede că solicitanții de azil trebuie să depună cerere în prima țară europeană în care sosesc, astfel că țări precum Grecia, Croația sau Italia primesc un număr mult mai mare de solicitări.

Încercările plan comun de azil ar putea reprezenta o problemă pentru Marea Britanie, aflată în plină campanie pro și contra rămânerii în Uniunea Europeană. Referendumul va avea loc pe 23 iunie, și va decide asupra problemei apartenenței Marii Britanii la U.E